Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vremenska odrednica nije politčka optužnica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 04. 2011.

Izvor: Politika

Vremenska odrednica nije politčka optužnica

„Umesto dokaza, političke insinuacije”, 19. 4.



Dužnost prema čitaocima „Politike” i javnosti mi nalaže da još jednom odgovorim gospodinu Brajoviću. I nadam se da više neću morati.

Očigledno je da je mnogo zgranut kada je jednu vremensku odrednicu – a ubistvo premijera Đinđića jeste vremenska vododelnica Srbije – može da doživi kao, ni manje, ni više nego, tešku političku optužnicu, i to čitavog jednog udruženja.

Iako se sa njim profesionalno uglavnom ne slažem, kao ni sa gospođom Smajlović, u mnogo čemu, nikada sebi ne bih dozvolila slobodu da ih optužim za bilo kakvu vezu sa atentatom na Đinđića.

Uostalom, uvlačenje predsednice UNS-a u ovu već zamornu prepisku je izlišno, pošto ona u vreme uknjiženja Doma novinara na UNS aprila 2003. nije bila ni član tog udruženja. Jedini razlog za takav potez g. Brajovića vidim u činjenici da u nedostatku sopstvenog autoriteta mora da podastre njen neosporni.

Naglašavam da je pominjanje turbulentnog vremena i atentata u mom pismu bitno kao odgovor na njegovu tvrdnju da se NUNS „setio” prostora posle 5. oktobra 2000, što nije tačno.

Postoje dokumenta koja takvu olaku tvrdnju demantuju i prezentovana su sudu, kao i dokumenta i svedočenja o tome da se ogromna grupa najuglednijih novinara izdvojila iz UNS-a posle višegodišnjih napora da tadašnje prorežimsko udruženje vrati profesiji. Pitanje podele i korišćenja prostora već tada je postavljeno.

U skladu sa tim, NUNS godinama pokušava legalnim tokovima, preko suda, da svojim članovima vrati pravo na, naglašavam, ravnopravno Dom novinara u Resavskoj 28, odakle su bili primorani da izađu mnogo pre uknjiženja zgrade kao, kako napisa g. Brajović, privatne imovine.

Pretpostavljam da će u slučaju nezadovoljavajuće presude UNS koristiti sva zakonska prava da je preinače, kao što će to činiti i NUNS, jer je, ponavljam, reč o ispravljanju istorijske nepravde nanete mnogim novinarima u Srbiji.

Ostale tvrdnje g. Brajovića neću komentarisati, zato što nisu vredne trošenja vremena i papira.

Jelka Jovanović, potpredsednica NUNS-a

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi