Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Porfirije: Potrebna su nam evropska rešenja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 03. 2011.

Izvor: Politika

Porfirije: Potrebna su nam evropska rešenja

Predsednik Saveta Republičke radio-difuzne agencije (RRA), vladika Porfirije izjavio je da su Srbiji potrebna evropska zakonska rešenja u radio-difuziji koja štite gledaoce, a ne ugrožavaju emitere, saopštila je juče RRA.



On je rekao da je, tokom posete delegacije RRA francuskom regulatornom telu – Savetu za audio-vizuelne medije Francuske (CSA), na poziv OEBS-a i Francuske ambasade, načelno dogovoren dolazak eksperata iz Pariza koji bi pomogli u boljem rešavanju naših problema, preneo je Tanjug.

„Vrlo je važno da su problemi regulatornih tela slični našima i da su oni tokom vremena razvijali zakonska rešenja koja omogućavaju da se oni rešavaju brže i efikasnije na način koji štiti gledaoce, ali ne ugrožava emitere”, rekao je episkop Porfirije.

Predsednik Saveta CSA Mišel Bojon primio je delegaciju RRA i razgovarao o ulozi regulatornih tela, specifičnim problemima, rijaliti programima, praćenju i nadgledanju programa, procesu digitalizacije, zakonskoj regulativi kao i o različitim spornim situacijama sa kojima su se suočavali u proteklom periodu, saopštila je Služba RRA za odnose sa javnošću.

Poseta CSA je nastavljena predavanjima i radom sa službama koje vrše nadgledanje programa i u radu na procesu digitalizacije. Francusko regulatorno telo CSA prati programske sadržaje i ima zakonsku mogućnost zabrane emisija i sadržaja koji govore jezikom mržnje, ugrožavaju maloletnike i dostojanstvo ličnosti, ili podstiču nasilje.

Načelnik Službe za monitoring u RRA Dragan Lukić smatra da je moguće na osnovu evropskih rešenja napraviti efikasan model praćenja i reagovanja na izazove u spornim programima.

„Značajno je da sagledamo način rada drugih službi za monitoring, posebno onih koje imaju višedecenijsko iskustvo. Francusko regulatorno telo je izuzetno, a nama predstoji period primene evropskih normi”, kaže Lukić.

Ugovori koje sa učesnicima rijaliti programa zaključuju TV stanice u Francuskoj dostavljaju se regulatornom telu koje prati da li se taj ugovor poštuje. Poslednje ozbiljno kršenje propisa i ugrožavanje dostojanstva ličnosti u rijaliti programima u Francuskoj jeste slučaj devojke koja je zavezana ogrlicom za psa živela u kućici i koja se ponašala kao pas, navela je RRA.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi