Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gradonačelnik Zaječara ograničava slobodu informisanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 08. 2010.

Izvor: Politika

Gradonačelnik Zaječara ograničava slobodu informisanja

Boško Ničić zabranio lokalnim funkcionerima da daju izjave poručivši da će novinarima odgovarati preko poverenika za informacije




Novinarska udruženja protestovala su juče zbog postupka gradonačelnika Zaječara Boška Ničića koji je, kako navode, zabranio svim direktorima javnih preduzeća i javnih ustanova u gradu da daju izjave za medije bez njegove prethodne saglasnosti.

 Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović je u pismu gradonačelniku Zaječara Bošku Ničiću uputio „najoštriji protest” povodom toga.

„Zaprepašćeni smo Vašom naredbom na koju nemate pravo ni po kom osnovu”, naveo je u pismu predsednik NUNS-a. Dodaje se da je Zakonom o javnom informisanju propisano da „niko ne sme, ni na posredan način, da ograničava slobodu javnog informisanja, naročito zloupotrebom državnih ili privatnih ovlašćenja”.

NUNS u pismu navodi da mandat koji su građani Ničiću „svakako ne podrazumeva nikakvu cenzorsku nadležnost”.

„Naprotiv, dužni ste da o svom radu redovno obaveštavate javnost. U tom smislu bi se od Vas pre dalo očekivati da utičete na sve nosioce javnih funkcija u Zaječaru kako bi odgovornije i transparentnije radili svoj posao. Ovako, ostaje nam da zaključimo da ste svesno učinili suprotno, zloupotrebljavajući svoju funkciju i uticaj”, piše u pismu NUNS-a.

I Udruženje novinara Srbije osudilo je postupak Ničića i upozorilo lokalne funkcionere u Zaječaru da nosioci državnih funkcija imaju zakonsku obavezu da svoj rad učine dostupnim javnosti i da odgovaraju na novinarska pitanja, sviđala im se ona ili ne.

UNS je, takođe, upozorio lokalne funkcionere da ukoliko poštuju naredbu gradonačelnika, krše zakone države Srbije i građanima uskraćuju osnovno pravo na informisanje. Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić odbacio je tvrdnje da je direktorima javnih preduzeća naredio da ne komuniciraju s pojedinim medijima bez njegove saglasnosti.

 „Nisam izdao nikakvu (usmenu) naredbu direktorima, jer da sam to hteo da uradim, učinio bih napismeno. To što ja sa njima ne želim da razgovaram moj je lični stav, a na sva pitanja koja mi budu postavili napismeno, biće im odgovoreno u zakonskom roku preko poverenika za informisanje”, rekao je gradonačelnik Zaječara. Prema njegovim rečima, na to se odlučio jer su njegove izjave date pojedinim medijima zloupotrebljene.
Beta

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi