Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Lokalci spasavaju medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 12. 2009.

Izvor: Pregled

Lokalci spasavaju medije


Predstojeća privatizacija Radio i TV Valjeva otvorila brojna pitanja i oštre polemike Iz gradske kase se za rad Radio Valjeva i Televizije Valjevo godišnje izdvaja oko 20 miliona dinara, dok ostali elektronski mediji u gradu ne dobijaju nijedan jedini dinar, što je jedinstven slučaj u Srbiji


Tek približavanje „dana D“ za lokalni Radio Valjevo i Regionalnu TV Valjevo, koja takođe ima lokalnu frekvenciju, probudio je gradsku vlast da se o tome pozabavi. Gradsko veće podržava nastavak privatizacije ova dva javna preduzeća, ali „neće dozvoliti“ njihovu likvidaciju, čak iako oni ne budu prodati nakon treće aukcije. Štaviše, iako Zakon o radiodifuziji kaže da lokalne samouprave ne mogu biti osnivači medija, valjevske vlasti najavljuju da će iz budžeta nastaviti da finansiraju postojanje lokalnog radija i televizije.

Ove zaključke Gradsko veće je donelo nakon što su od Agencije za privatizaciju dobili dopis da se izjasne da li su za nastavak ili obustavljanje postupka privatizacije Radio Valjeva i Televizije Valjevo. Aukcijska prodaja 70 odsto državnog kapitala ove dve medijske kuće u Agenciji je zakazana za 11. decembar.

Gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević (DS) priznaje da ih je takav zahtev Agencije za privatizaciju „iznenadio“, ali da je donet zaključak da lokalna vlast neće dozvoliti da ta dva medija budu ugašena.

 - Samo to pitanje je nezakonito i ne bi trebalo da se postavlja, ako je država već krenula u postupak privatizacije, tako da je osnivaču stavljen „vruć krompir u ruke“ da se izjasni. U drugim gradovima lokalne vlasti su se izjasnile da prihvataju nastavak privatizacije javnih medija, pa smo tako i mi uradili. S obzirom da smo mi ozbiljna uprava koja mora da vodi računa o zaposlenima u javnim preduzećima i njihovim porodicama, zaključili smo da nećemo dozvoliti likvidaciju ova dva medija, čak iako njihova privatizacija ne uspe - obrazlaže Jakovljević.

Njegov zamenik Stanko Terzić (SPS) kaže da lokalna vlast „ne sme dozvoliti da 43 zaposlenih ostane bez posla“ i dodaje da takvom odlukom „možda sa terena prava silazimo na teren socijalne pravde, ali smo svesni da većina privatizacija nije bila uspešna“.

Gradonačelnik Valjeva, međutim, nije precizirao na koji način lokalna vlast „neće dozvoliti“ eventualnu likvidaciju ovih javnih informativnih preduzeća s obzirom na dosadašnju praksu da su po Zakonu o privatizaciji preduzeća koja ni nakon treće aukcije nisu imale kupca, bila gašena.

- Imamo dovoljno vremena da do treće aukcije tih medija smislimo model, sada nećemo da prejudiciramo ishod privatizacije, ali ćemo u budžetu za 2010. godinu obezbediti sredstva za njihovo dalje finansiranje - kaže Jakovljević, ne pokušavajući da objasni zašto to do sada nije učinjeno, jer privatizacija medija traje nekoliko godina, a rok za okončanje je pomeran više puta.

Inače, iz gradske kase se za rad Radio Valjeva i Televizije Valjevo godišnje izdvaja oko 20 miliona dinara, dok ostali elektronski mediji u gradu ne dobijaju nijedan jedini dinar, što je jedinstven slučaj u Srbiji. Naravno, da je novac iz budžeta davan bez tendera.

Na pitanje da li je odluka da se finansijska briga o lokalnom radiju i TV nastavi i nakon njihove eventualne neuspešne privatizacije u suprotnosti sa Zakonom o radiodifuziji koji je izričit da lokalne samouprave ne mogu biti osnivači medija, Jakovljević je odgovorio da je takav zaključak donet „na osnovu toga što imamo informacije da će se taj Zakon menjati, pa će lokalne samouprave, ukoliko to žele građani, moći da budu osnivači medija“.

Slobodan Raković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi