Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari sprečeni da rade nezavisno
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 12. 2009.

Izvor: Dnevnik

Novinari sprečeni da rade nezavisno


Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je juče zabrinutost zbog političkog mešanja u rad javnih medija širom jugoistočne i centralne Evrope.


„Alarmirajuće je to što su novinari, urednici i menadžeri u javnim servisima medija u BiH, Kosovu, Hrvatskoj i Mađarskoj pod političkim, ekonomskim i finansijskim pritiskom“, navodi se u saopštenju SEEMO sa sedištem u Beču.

SEEMO navodi da su novinari Radio-televizije BiH pod političkim pritiskom i da su „novinari sprečeni da rade nezavisno“.Organizacija je dodala da je „izuzetno zabrinuta zbog situacije u Radio-televiziji Kosova i rastućeg uticaja vlasti koji koriste tu medijsku kuću za svoju promociju“. SEEMO dodaje da je direktor te kuće podneo ostavku pod političkim pritiskom. „Nekoliko kršenja su registrovana u uređivačkoj politici Hrvatske radio-televizije“, navodi se u saopštenju i dodaje da je u nekoliko navrata bilo cenzure u izveštavanju o „nekim problemima u hrvatskom društvu“.

SEEMO navodi i slučaj mađarske MTV, koja je sprovela velike budžetske rezove usled političkog pritiska na tu medijsku kuću. „Veoma je uznemirujuće da političari pokušavaju da koriste javne servise za svoju propagandu. Posebno je zabrinjavajuće za zemlje regiona koji je razoren ratom i da javni servisi igraju negativnu ulogu“, navodi se u saopštenju.

SEEMO dodaje da će nastaviti da pažljivo nadgleda situaciju i da podržava nezavisne medije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi