Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Smej se da te svet razume
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 12. 2009.

Izvor: Večernje novosti

Smej se da te svet razume


NA svečanoj ceremoniji koja je upriličena u Galeriji “Progres”, dodeljene su nagrade ovogodišnjim pobednicima prestižnog “Pjerovog” konkursa za najbolju karikaturu, koji su tradicionalno, 42. put organizovale “Novosti”. Nagrade je uručio generalni direktor i glavni urednik Kompanije “Novosti” Manojlo Vukotić.

Po odluci žirija, u kome su ove godine bili akademik Dušan Kovačević (predsednik), glumac Petar Kralj, satiričar i aforističar Voja Žanetić, slikar Slavoljub - Caja Radojčić, i karikaturista, prošlogodišnji pobednik Muhamed Đerlek, u najuži izbor ušle su 122 karikature, od 665 ukupno pristiglih radova 169 autora iz Srbije.

“Zlatni Pjer” (rad Nebojše Mitrića) i novčani iznos nagrade od 100.000 dinara, uručen je ovogodišnjem laureatu, Milanku Kaličaninu iz Kraljeva, za rad karikatura bez reči. Drugoplasiranom, Nikoli Petkovu iz Crepaje, autoru karikature “Maske”, pripao je “Srebrni Pjer” i 50.000 dinara, a trećeplasiranom, Jovanu Prokopljeviću iz Beograda, za karikaturu bez reči nije uručena bronzana plaketa “Pjera” i 30.000 dinara, zato što je trenutno u SAD, pa će mu biti dodeljeni naknadno. Pobedniku takmičenja u kategoriji najbolje karikature - portreta, Zoranu Tovircu Tocu iz Zemuna, autoru portreta Ivana Tasovca, direktora BGF, koji nosi naslov “Trilogija politička - sportska - kulturna”, pripala je plaketa i 40.000 dinara.

Zanimljivo je da ove godine svi pobednički radovi, kako je u obrazloženju za nagradu istakao predsednik žirija Dušan Kovačević, imaju univerzalnu, opštu poruku. Ona je uvek značajnija od dnevnopolitičke, jer je jasna i čoveku u Evropi, na Novom Zelandu, Aziji... a upravo su nju srpski karikaturisti doveli do savršenstva. Ta činjenica “Pjerove” laureate svrstava u tu kategoriju majstora.

Za satiričara i aforističara Voju Žanetića, koji je u ime žirija pročitao obrazloženje nagrada, dobra karikatura ocenjuje se vremenom prepoznavanja - što je brža identifikacija između onoga koji je crtao i onog koji je gleda, i na koga se odnosi - to je karikatura bolja.

- Očigledno je da se karikatura, kao i novine, sve manje bavi lokalnim mukama i problemima, što je dobro. Jer, lokalni problemi posledica su onih globalnih, to je kopča koja danas povezuje svet, i koja kao dobru karikaturu izdvaja onu koja ima univerzalnu poruku.

- Sve tri nagrađene karikature su na izuzetno aktuelan i majstorski nacrtan način ispričale priču o sudbini čoveka u današnjem svetu. Univerzalne su po poruci i po bitnosti, poimanju sudbina u civilizaciji koja se planetarno urušava - na neki način su i opomena, i upozorenje i vapaj za razumom. Ove crteže- karikature teško je prepričati, jer je njihova vrednost upravo u tome što se mogu razumeti ne samo u formi koju su autori izneli na papiru, sa višeslojnim tumačenjima i značenjima. Ona je originalna u svojoj autentičnosti pera, a ne u mogućnosti vrednosti izgovorene ili prepričane reči, zapisao je žiri u obrazloženju za ovogodišnje nagrade.

Član ovogodišnjeg žirija bio je i Petar Kralj, jedan od naših najvećih glumaca, a on se deklarisao i kao veliki ljubitelj karikature.

- To je posebno, svedeno, lucidno, duhovito, satirično i pametno promišljanje o životu i ljudima. Obožavam karikaturu, pogotovu onu koja se ne tiče samo određenog lokaliteta, nego je prepoznatljiva i može da uspostavi komunikaciju bilo gde na svetu. Upravo zbog toga što je specifična, i velika kao umetnost, divim se majstorima koji umeju da je rade - kaže Petar Kralj.

Slikar Slavoljub - Caja Radojčić ocenjuje da je ove godine bilo dobrih i senzibilno izvedenih karikatura.

- Za razliku od digitalnih, radovi koji su rađeni rukom mnogobrojniji su, provokativniji i “ubitačniji”, što me posebno raduje. Jer, znamo da su Pjer Križanić i Zuho Džumhur bili izuzetni slikari, a karikatura je deo tog korpusa. Poznato je da je za karikaturu najvažnije biti vešt crtač, i kad su dobro urađene, mogu da budu kao umetnička dela. Upravo zato, svi uticajni svetski mesečnici imaju dobre crtače, i mislim da dobar crtež nikada neće biti zamenjen linearnom animacijom - mašina nema otkucaje srca, što je mnogo važno.

Prošlogodišnji laureat “Pjerove” nagrade, karikaturista Muhamed Đerlek, ističe da je karikaturu, za koju je prošle godine dobio ovo priznanje radio - 30 godina.

- U toj karikaturi bilo je sakupljeno sve moje iskustvo, znanje, promišljanje, tako da je taj rad bio sublimat svega onoga što sam godinama učio. I mada sam možda imao i značajnije nagrade kada je reč o međunarodnim konkursima u inostranstvu, “Pjer” je za mene najznačajnije priznanje koje sam dobio, upravo zbog činjenice da je Srbija iznedrila plejadu sjajnih karikaturista koji se rangiraju i u svetu - ističe Đerlek.

Nagrađene karikature komentarisao je glumac Marko Živić, a otvorena je i retrospektivna izložba dosadašnjih zlatnih “Pjerova”.

KALIČANIN: SVETSKO PRIZNANjE

Prvonagrađeni Milanko Kaličanin na ovogodišnji konkurs poslao je sedam radova, a “posrećilo” mu se sa karikaturom koju je uradio poslednju. Radosnu vest dobitniku “Zlatnog Pjera” prvi je “dojavio” kolega Goran Ćeličanin, a odmah potom i drugi prošlogodišnji laureat Muhamed Đerlek. - Srećan sam i zadovoljan jer je nagrada “Pjer” jedno od najznačajnijih domaćih, ali i svetskih priznanja - kaže Kaličanin - Obično kažu da su naši karikaturisti među najboljima u svetu, te je logično da nagrada ima značaj i u svetskim razmerama.

PETKOV: SREBRNO - ZELENO


Nikola Petkov ne krije da je iskreno iznenađen “Srebrnim Pjerom”, a raduje ga pre svega to što je - pored sveprisutne politike, konačno došao red i na, za sve nas istinski bitne, ekološke teme. - Nije mi bilo teško da obradim tu temu kojom sam se, kao stanovnik Pančeva koji uživa u “blagodetima” te “vazdušne banje”, njome i ranije često bavio - navodi Petkov. - Želim da odam priznanje i kolegi Kaličaninu koji se ovom temom pozabavio kao da je rođeni Pančevac.

TOVIRAC: VELIKI IZAZOV


Dobitnik plakete za portret direktora Beogradske filharmonije, Zoran Tovirac Toco, priznaje da ga je vest o nagradi iznenadila i obradovala, i dodaje:

- Za nas karikaturiste nagrada “Pjer” ima poseban značaj, a meni je velika čast da sam je dobio baš od ovog žirija. Ovaj konkurs je bio veliki izazov za mene i iskreno se nadam da će se karikature dopasti gospodinu Tasovcu i ostalim naslikanima, kao i širem auditorijumu. Želeo bih da se zahvalim kompaniji “Večernje novosti” koja istrajno neguje našu najstariju nagradu za karikaturu.

R. R. - M. M.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi