Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ilegalci probušili etar
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 12. 2009.

Izvor: Dnevnik

Ilegalci probušili etar


Borba protiv piraterije i nelojalne konkurencije u elektronskim medijima počiva najviše na političkoj volji vlasti, jer regulatorna tela postoje, ali je njihova presudna poluga – inspekcijski nadzor, i dalje pod državnom kapom, zaključak je jučerašnje debate održane u Skupštini Vojvodine.

Koordinatorka ANEM-a Jasna Milanović naglašava da je od 173 ilegalnih emitera, registrovanih do aprila, samo 80 ugašeno. Ona smatra da su RTS i stanice lokalne samouprave nelojalna konkurencija legalnim elektronskim medijima, jer im je omogućeno povlašćeno poslovanje.

Advokat i član radne grupe za redefinisanje Zakona o radiodifuziji Slobodan Kremenjak rekao je da smo Zakonom o telekomunikacijama iz 2003. dobili nezavisna regulatorna tela, ali ona imaju organičen inspekcijski nadzor i ne mogu da rade što treba: da plene i pečatiraju.

Zbog podeljene nadležnosti RRA i Ratel prebacuju odgovornost jedni na druge. “Ratel može snimiti situaciju, dostaviti dopis, rešenje, a kad to treba izvršiti, onda nema ko da uradi”, objašnjava Kremenjak.

Propagandista Vladimir Čeh podseća na to da je pre pet dana, rešenjem Ministarstva trgovine, formirana radna grupa za redefinisanje Zakona o radiodifuziji kako bi se zakrpile njegove rupe. Naveo je i brojne primere nepravilnog prikrivenog oglašavanja, poput slika u slici, kajrona s oglasima i raznih proizvoda koji se reklamiraju u kadru.

– Lokalne medije ugrožavaju lokalni i nacionalni pirati, a nacionalne medije prošlost i sadašnjost. Daju se dozvole koliko medija može da nastane, a ne da opstane. Nerešen je i status kablovskih operatera, jer ko hoće da se tako emituje, isto mora imati dozvolu – tvrdi Čeh.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu, saobraćaj i telekomunikacije Siniša Isakov ističe da je Ratel okrenut prvenstveno parama, dakle telefoniji i Internetu. Poredeći pirateriju s “divljanjem” u gradnji i prevozu, Isakov naglaš ava da država ne prepoznaje medije kao partnere u borbi protiv piraterije, već kao nekog kome će uzeti novac.

Zanimljivo je da novi statut Vojvodine u ovoj oblasti neće doneti ništa novo. Sekretaru za informisanje će možda i biti povereno inspekcijsko pravo, ali će ono u svakom trenutku moći da se opozove s vrha.

I. Mihaljević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi