Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kad februar stigne u maju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 02. 2015.

Autor: Ivana Vujanov Izvor: Dnevnik

Kad februar stigne u maju

Pre neki dan JP „Emisiona tehnika i veze" objavila je da je otvorila kol centar, preko koga će građani moći da se informišu i postave pitanja u vezi sa digitalizacijom, „kako bismo zajedno lakše ušli u novu eru emitovanja TV signala".

Kako se ističe u saopštenju, JP ETV u saradnji s Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija pružaće pomoć građanima putem telefonske linije 18988 i 18999. „Cilj nam je da Srbija spremno dočeka digitalizaciju", poručuju. Divno.

Već krajem februara ponuđeni su odgovori građanima koji još uvek ne znaju da li im treba set top boks, da li se plaća i koliko, kako se instalira, koliko košta, ko ima pravo na besplatni uređaj.

Podsetimo, krajnji rok za završetak digitalizacije ističe u junu ove godine, a pored kašnjenja od četiri godine, kasnimo još malo: umesto 15. februara, Vršac će biti isključen s analognog signala 30. marta, pogađate, prvi u Srbiji. Ostatak Vojvodine trebalo bi da se digitalizuje do kraja maja, iako je rok takođe bio 15. februara.

Da podsetimo, prijave za set-top-boks uređaje, ugroženim potrošačima podnose se do 15. marta. Kako kažu u centrima za socijalni rad, potrebno je podneti samo dva dokumenta: ličnu kartu na uvid i obrazac Prijave za dodelu STB uređaja.

Naravno, FT1P (fali ti jedan papir) radi i ovde: potrebno je, naime, predati i rešenje o ostvarivanju prava na novčanu socijalnu pomoć ili rešenje o ostvarivanju prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica.

Ostatak Srbije koji ne potpada pod ove dve kategorije socijalno ugroženih, a nije priključen na neki od kablovskih i IPTV sistema, set top boksove mora da kupi. Cena im se kreće od tri do šest hiljada, u zavisnosti od jačine i mogućnosti, a za priključenje je potrebno da vaš televizor ima takozvani SCART ulaz. Naravno, ako imate viška novca u budžetu, bolje bi bilo da nabavite LCD televizor sa DVB-T2 tjunerom, jer će vam se na duže staze isplatiti.

Pre svega, set top boksovi samo su prelazno rešenje, pa morate da računate na to da delova za njih, kao ni delova za vaše stare televizore, neće biti još dugo. Koliko, to niko ne može da garantuje. Plazma televizore izbegavajte, jer im je tehnologija zastarela, skupi su i troše puno struje, a i teško ćete naći neki sa DVB-T2 tjunerom.

Ono što je dobro u čitavoj priči jeste činjenica da ćete opet moći da gledate komšijske kanale, jer su se praktično svi u našem okruženju digitalizovali davno pre nas. Ono što je loše jeste mogućnost da dođe do takozvanog prelivanja signala, pošto je digitalni signal mnogo jači, te prodire dalje iza granice.

Osim toga, i od vrste set top boksa i antene zavisi vaša mogućnost da pratite hrvatske, rumunske i mađarske signale, te je potrebno dobro se raspitati pre kupovine, naravno, ako želite da za iste pare dobijete više.

I ne zaboravite: kad sve ovo prođemo i završimo s kupovinom set top boksova, antena, pojačivača, kablova za ZSART ulaze i LCD televizora taman će kraj godine. A onda nam se vraća TV pretplata. Uzdravlje!

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi