Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pobedili Koraksovi crteži
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 02. 2015.

Izvor: Danas

Pobedili Koraksovi crteži

Ne bih želeo da ova nagrada posluži kao demanti tvrdnjama da u Srbiji nema cenzure, pošto je ima. Neverovatno koliko sličnosti ima u postupcima ove vlasti sa onom Miloševićevom.

 

Mnogi moji stari crteži bi postali aktuelni samo kada bih promenio likove na njima - rekao je karikaturista Predrag Koraksić Koraks primajući nagradu Službenog glasnika za najbolju knjigu iz oblasti publicistike objavljenu u 2014. godini. Nagradu za delo "Trajno prošlo vreme: hronologija 1990-2001" njemu je uručila nova v. d. direktora Službenog glasnika Jelena Trivan.

Istom prilikom, na jučerašnjoj svečanosti u Skupštini grada predstavljena je i knjiga kolumni "Žvaka u pepeljari", Danasovog novinara Dragoljuba Draže Petrovića, koji je prošle godine dobio nagradu "Desimir Tošić" u kategoriji najbolje kolumne, feljtona ili serije tekstova.

- Petrović je poslednji dobitnik nagrade Službenog glasnika "Desimir Tošić" koju je ova izdavačka kuća dodeljivala za kolumne, pošto je prošle godine ukinuta zbog, kako je zvanično objašnjeno, mera štednje.

- Ne znam kako su uštedeli ukidanjem nagrade. Po meni je glupo ukidati imena ulica, a još gluplje ukidati nagrade - rekao je Petrović. On je dodao da su novinarske forme koje su "duže od telegrama, a šarmantnije od krivične prijave" u izumiranju i da bi nagradu "Desimir Tošić" trebalo vratiti.

Glavni i odgovorni urednik Danasa Zoran Panović okarakterisao je kolumne Draže Petrovića kao žestoke, ali lišene zle namere.

- Niti je Vučić - kralj Milan, niti je Draža - Nušić, ali pokazuje se da su u današnjoj situaciji satiričari najveći opozicionari - naveo je Panović.

V. d. direktora Službenog glasnika Jelena Trivan je najavila zaokret u poslovanju ove izdavačke kuće u odnosu na vreme dok je na njenom čelu bio Radoš Ljušić.

- Nikada više ne smemo da dozvolimo da od direktorovih uverenja zavisi koji će urednici raditi u Službenom glasniku i koji će autori biti objavljeni. Moja misija je da ova kuća ponovo postane kulturna i prosvetiteljska institucija - kazala je Trivan. Kao jedan od načina da promeni sliku Službenog glasnika, ona je najavila akciju "Knjige nisu za paljenje, već za darivanje" u okviru koje će ova izdavačka kuća višak knjiga darivati školskim bibliotekama.

- Naša ambicija je da Službeni glasnik ne bude firma na državnim jaslama, već da svojim radom pokažemo da kultura nije trošak - navela je Jelena Trivan.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade Službenog glasnika doneo je tročlani žiri kojim je predsedavao profesor FPN-a Dušan Pavlović. Pored Koraksove knjige "Trajno prošlo vreme: hronologija 1990-2001" u najužem izboru je bila i knjiga Dušana Vesića "Šta bi dao da si na mom mestu" o rok-pop grupi Bijelo dugme.

Nagrade dodeljene na rođendan Desimira Tošića

Iako od ove godine nagrada Službenog glasnika ne nosi ime našeg poznatog publiciste, političara i posleratnog disidenta Desimira Tošića, simbolična veza sa njim je slučajno uspostavljena i na jučerašnjoj dodeli nagrada. Kako je v. d. direktora Službenog glasnika Jelena Trivan objasnila, igrom slučaja se desilo da svečanost dodeljivanja nagrada "padne" baš na njegov rođendan. Trivanova nije spominjala da li će nagrada ponovo poneti njegovo ime.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi