Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Jakšić: EU čini medveđu uslugu Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 02. 2015.

Izvor: www.rtv.rs

Jakšić: EU čini medveđu uslugu Srbiji

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je u svojoj prvoj izjavi da su za navodne medijske neslobode u Srbiji potrebni dokazi izrazio preovlađujući stav unutar Evropske unije, a to je da se ne treba mnogo baviti pitanjima slobode medija u vreme kada bi to moglo da remeti, pre svih, predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u njegovoj dobroj volji da reši kosovski problem i to je to gledanje kroz prste, izjavio je danas spoljnopolitički komentator i novinar lista Politika Boško Jakšić.

Takav stav Hana, doduše sa nemuštom ispravkom dva dana kasnije, u kojoj je rekao da je da je sloboda medija bespogovorno temeljno pravo i ključni uslov za napredovanje ka članstvu u EU, podgreva i daje zeleno svetlo za dalje pritiske na medije, rekao je Jakšić gostujući u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine.

Odgovarajući na pitanje kakav integritet imaju funkcioner iz EU, poput Majkla Davenporta ili Maje Kocijančić, koji su bili predmet napada naših medija, a koji su sve to istolerisali, Jakšić kaže da ne zna da li je to deo nekog njihovog  dogovora sa vlastima u Srbiji ili prećutna saglasnost Evropske unije, da nam tu progleda kroz prste.

"Mislim da oni pravilno procenjuju da ta vrsta ulaska u konflikte služi isključivo za domaću upotrebu i to bi moglo da bude objašnjenje zašto se Davenport, dva dana pošto je bio optužen da finansira BIRN, onako smešio u susretu sa Vučićem", rekao je on i dodao da bi to mogla da bude poznata cinična lukavost diplomatije "Gordog Albiona".

Jakšić napominje da takvim ponašanjem, Evropska unija činu medveđu uslugu Srbiji i dodaje da ona možda stvara dobitak na dogovoru Beograda i Prištine, ali da postoje mnoge stvari koji su bitne za Srbiju da bi ispunila ono što se zove "set vrednosti Evropske unije", a koje bi nama trebale da budu važnije nego nekakav kredit, neka donacija ili 150 radnih mesta.

"Ovakvim ponašanjem Evropska unija negira sopstvene vrednosti, sebi skače u usta ili puca sebi u nogu", istakao je on.

Sa druge strane, objašnjava Jakšić, izjava izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera, da Srbiji treba pomoći na putu ka EU, jer je Evropi potrebna stabilnost na zapadnom Balkanu, nikako ne znači negaciju interesovanja za sve ostalo osim za stabilnost Balkana.

"U nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta, izražava se zabrinutost zbog sve gorih uslova za punu slobodu izražavanja u Srbiji", kaže on i dodaje da činjenica da mediji nisu pomenuti u saopštenju Kabineta Predsednika Republike nagoveštava da je ta tema bila na dnevno redu i da je vrlo verovatno bila negativna.

Jakšić dodaje da nigde ne nailazimo na temu usaglašavanja spoljne politike Srbije sa politikom EU, pri čemu Mekalister izražava javno žaljenje što se Srbija nije usaglasila sa stavovima Brisela kada su u pitanju sankcije prema Rusiji.

On dodaje da se podržava naš angažman u OEBS, ali da će stavljanje Srbije u posredničku ulogu u ukrajinskom konfliktu biti vrlo teško.

"Parlamentarna skupština OEBS je juče sprečila Moskvu da u svoju delegaciju ubaci ženu koja predstavlja Krim. To su ozbiljne incidentne situacije i mi ne znamo kako je Srbija tada reagovala, to jest, da li smo podržali odluku skupštine OEBS, čime bi se zamerili Rusima", pita se Jakšić.

Jakšić ističe da cenzuru sa takvom širinom, koja pokriva celu medijsku scenu, nije lako dokazati, i dodaje da su napadi na medije oduvek više pokazivali slabost i nesigurnost vlast, nego njihovu snagu.

"Ovo što se događa je rezultat projektovanja očekivanja da će biti vrlo teško ispuniti ono što je obećano, a to su reforme. Primera poput Železare biće i ubuduće, a onda je potrebno preventivno sprečiti kritiku da se ne bi ugrozila vlast, a njena nesigurnost se preliva u autoritarnost i atmosferu straha, pa imamo autocenzuru", objašnjava on.

Jakšić smatra da bi Vučić što pre trebao da se oslobodi "pretorijanaca" koji ga hvale kao nepogrešivog papu i da stvari postavi na zdravu osnovu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi