Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mir: Indirektna cenzura
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 02. 2015.

Izvor: Fonet

Mir: Indirektna cenzura

Izvršni direktor Reportera bez granica (RSF) Kristijan Mir izjavio je za portal Cenzolovka da vlast u Srbiji guši kritičko, slobodno izveštavanje, dok pritiscima na medije, koji su često finansijski, preko reklama, utiče i na uređivačku politiku.

 

"Cenzura nije direktna. Ona nije ni transparentna, ali jelako dokazivo da postoji", ocenio je Mir, koji smatra da Srbija nije jedinstvena u tome, jer takve situacije postoje u raznim državama u svetu.

Prema rečima Mira, za RSF nema dileme da je razvoj medijske situacije u Srbiji "tužan" i da ne vodi ka željenom, evropskom cilju.

Na osnovu više primera znamo da je premijer Srbije veoma osetljiv na kritiku, pa i na kritički postavljena pitanja, ukazao je Mir u intervjuu za Cenzolovku, vođenom proteklih dana na medijskoj konferenciji u Sofiji. Pošto je evropski komesar Johanes Han doveo u pitanje dokumentovanost izveštaja RSF o medijima u Srbiji, Mir je uzvratio da su nezavisni mediji i novinari bili tokom 2014. godine na udaru ozbiljnih pritisaka u nekoliko slučajeva, uprkos tome što je u toku proces pregovaranja o pristupanju Srbije EU.

Ilustrujući to na više konkretnih primera, Mir je naglasio da sloboda medija mora biti snažan uslov za priključenje Srbije EU. Prošle godine primećen je i znatan porast zloupotrebe medija, što je takođe doprinelo padu na našoj listi. To je loš razvoj događaja jer Srbija želi da se priključi EU i kao zemlja kandidat mora ozbiljnije da shvati važnost nezavisnosti novinara i potrebu slobode medija, napomenuo je Mir.

On smatra da premijer Srbije ne voli kad ga međunarodne organizacije ili nevladine organizacije kritikuju, ali objašnjava da RSF to radi da bi Srbija imala koristi. Naš je cilj da se poveća sloboda medija u celom svetu, uključujući i Srbiju, a kritika je normalan deo svake snažne demokratije i mora se prihvatiti, istakao je Mir. Najverovatnije u Srbiji nema direktne cenzure, ali ima dokumentovanih slučajeva koji pokazuju da ima indirektnih pritisaka, ukazao je Mir i konstatovao da je cenzura indirektna i nije transparentna. Da bi se stvari popravile, Mir smatra da nije dovoljan samo pritisak javnosti, več i da se organizacije civilnog društva i novinari stalno bore za slobodu medija.

U Srbiji i regionu ima mnogo hrabrih organizacija i novinara koji se bore, ocenio je Mir i pomenuo primer "hrabrih kolega iz BIRN".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi