Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tradicija "Dnevnika" za ponos
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 11. 2014.

Autor: Lj. M. Izvor: Dnevnik

Tradicija "Dnevnika" za ponos

Dana, 15. novembra 1942. godine, u jeku velikih stradanja u Vojvodini i u samom Novom Sadu, u bazi ispod novosadskih lica, svetlo dana ugledao je prvi broj “Slobodne Vojvodine”, preteče našeg lista “Dnevnik”.

Pripreme za njegovo pokretanje počele su u vreme kada je Vojvodina okupirana, potlačena i podeljena. Ideja je potekla od njenog prvog glavnog urednika Svetozara Markovića Toze, čija bronzana bista i danas na ulasku u zgradu “Dnevnik” podseća na tradiciju koju su sve potonje generacije nastavile.

Jedini, a ujedno i najstariji dnevni list na srpskom jeziku, današnji naziv dobio je 1. januara 1953, jer su čitaoci tako odlučili.

Od tog dana “Dnevnik” se štampa s plavim zaglavljem. Kako su se menjala vremena, tako su se menjali i “Dnevnikovi” titulari.

Kada je propao Socijalistički savez radnog naroda, list je pao pod nadležnost Skupštine Vojvodine. Onda su došla još teža vremena pa je odlučeno da se spas potraži u privatizaciji. Od 1. januara 2004, list izdaje preduzeće “Dnevnik Vojvodina pres”.

U protekle 72 godine dnevni list na srpskom jeziku izašao je u oko 25.000 brojeva. Štampan je uvek ćirilicom, samo nakratko i latinicom u tiražu namenjenom severnoj Bačkoj.

U listu je radilo, ili još radi, 16 književnika, među njima i petorica akademika. Po sedmorici su nazvane ulice u Novom Sadu, kao i drugim gradovima i naseljima. Mnoge novinarske nagrade i danas nose imena novinara “Dnevnika” koji su u proteklih više od sedam decenija i u drugim medijima, kao i u matičnoj kući, ostavili pečat za sva vremena.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi