Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kako komentarišete izveštavanje medija u Srbiji o povratku haškog optuženika Vojislava Šešelja?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 11. 2014.

Izvor: Danas

Pitanje - Odgovor

Kako komentarišete izveštavanje medija u Srbiji o povratku haškog optuženika Vojislava Šešelja?

Kako komentarišete izveštavanje medija u Srbiji o povratku haškog optuženika Vojislava Šešelja?

 

Vukašin Obradović, predsednik NUNS

Izveštavanje i odnos medija, ali ne samo njih, prema povratku Vojislava Šešelja pokazuje sveukupan društveni stav prema prošlosti, ali i prema budućnosti. Iz većine izveštaja malo toga smo saznali zašto se, zapravo, Vojvoda našao u Hagu, a mnogo više pažnje je bilo usmereno ka tome hoće li, kako i kome doakati na političkoj sceni. Show must go on...

Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV

Mediji su dočekali Vojislava Šešelja kao da je reč o čoveku koji je upravo dobio Oskara, a ne o osobi koja je optužena za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Mediji su od potencijalnog ratnog zločinca koji očekuje presudu, praktično napravili selebritija, što samo svedoči o tome u kako tužnoj državi živimo.

Bojana Lekić, novinarka

Obojeno, neprofesionalno ili nedovoljno profesionalno. Izveštavanje o dolasku Vojislava Šešelja govorilo je mnogo manje o temi nego o odnosu medija prema aktuelnoj vlasti. Bilo je tako da nismo saznali mnogo bitnih stvari, ali jesmo sve o odnosu svakog pojedinačnog medija prema aktuelnoj vlasti. Niko nije hteo ili smeo direktno uključenje, niko nije uradio ozbiljnu analizu jednog ozbiljnog slučaja ponašanja institucije UN kakav je Tribunal prema jednom haškom optuženiku i odnos naše države prema takvom ponašanju. To je ono što mene zanima, mnogo više nego medijska „proročanstva“ o tome kakva je nečija, pa i Šešeljeva namera.

Drago Hedl, novinar zagrebačkog Jutarnjeg lista

Slažem se sa naslovom iz Danasa da je srpska vlast ćutala o dolasku Šešelja, a mnogi mediji su u neku ruku ignorisali njegov povratak. Imam čudan utisak da je taj događaj izazvao više pažnje u Hrvatskoj nego u Srbiji. Takođe, indikativno je ponašanje Haškog tribunala. Bez obzira na to šta mislili o Šešelju, čija uloga u ratovima na prostoru bivše SFRJ svakako nije svetla, činjenica je da Tribunal nije znao kako da ga se otarasi pa je „vruć krompir“ prebacio u srpsko dvorište.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

14.11.

2014.

pretrazilacanonymous [neregistrovani] u 17:32

neiskrenost

i mediji, a i ucesnici ove ankete neiskreno su i nerealno ocenili temu:povratak seselja iz haga.zato sto su se mediji utrkivali da o tome pisu (i velicaju vojvodu u njegovim ludorijama) jer to prodaje novine ili povecava gledanost.sta je moglo da se uradi u ocuvanju profesionalne casti: mogao je da se postigne dogovor medija da NI slovo o tom povratku "!u proslost" ne zabeleze, kao da se nije ni dogodio. i to bi bio najveci uspeh profesije, jer takve bljuvotine i nisu za objavljivanje, sem u - srbiji. zato je nama svet i rekao-zbogom...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi