Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sunđer Bob poznatiji od Kraljevića Marka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 11. 2014.

Autor: D. Devečerski Izvor: Dnevnik

Sunđer Bob poznatiji od Kraljevića Marka

Mada većina dece u Srbiji često gleda televiziju, sedenju pred ekranom sklonije su devojčice, a sudeći po analizi programa televizija s nacionalnim frekvencijama Udruženja novinara Srbije i UNICEF-a, program namenjen najmlađima zauzima bezmalo trećinu emitovanog.

TV mreže s nacionalnom frekvencijom deci najviše nude strane crtane filmove, i to, posebno na komercijalnim televizijama, vikendom u višesatnim blokovima.

Analiza je pokazala i da najviše emisija s učešćem dece imaju javni servisi Srbije i Vojvodine, ali i da je takvih emisija nedovoljno i da na nekim televizijama s nacionalnom frekvencijom u dečjem programu uopšte nema dece.

Mada je inkluzija već odavno prisutna u našem društvu, dečji programi na našim televizijama su nedovoljno inkluzivni i, po mišljenju dece i roditelja.u njima ima veoma malo „drugih i drugačijih", odnosno pripadnika društveno marginalizovanih grupa.

Dečji programi ne mogu se pohvaliti ni interaktivnim karakterom pa desetogodišnjacima nedostaju programi na maternjem jeziku, kvizovi i savremeniji sadržaji.

Najviše programa na malim ekranima ima za decu uzrasta od sedam do deset godina, a nedostaje onog za mališane do šest. Najčešće teme dečjih emisija su magija, transformacija i čudovišta, zatim nasilje i borba protiv zla, a najmanje ima programa koji se bavi higijenom, zdravljem i ishranom.

Istraživanje je pokazalo i da su Diznijevi junaci, na kojima su odrastale generacije malih TV gledalaca, izgubili primat i da je današnjim klincima jedan od najpopularnijih crtanih junaka Sunđer Bob Kockalone.

Uvreženo mišljenje da je roditeljima najlakše da kod kuće deci upale televizor i ne obraćaju pažnju više na njih nije daleko od istine, što su pokazali i podaci dobijeni ispitivanjem seniora, po kojima oni nedovoljno prate šta deca gledaju na televiziji.

A time što roditelji baš i ne znaju šta se deci nudi na televiziji i sama deca su zadovoljna, mada i jedni i drugi uviđaju da je potrebno više obrazovnog programa.

Pomenuta analiza je pokazala da u Srbiji i regionu treba značajno unaprediti dečije TV programe, pre svega ih osavremeniti, učiniti interaktivnijim i s većim učešćem domaće produkcije koja bi odslikavala i sopstveni socioekonomski i kulturni kontekst.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

19.11.

2014.

Patrik [neregistrovani] u 13:21

Riboliki

A situcija će se, narvno, popraviti kada privatizuju ili ugase ovih nešto preostalih medija u javnom vlasništvu. Pre svega zahvaljujući ovom liku (S. M.) koji na fotografiji sedi u sredini i koji kao da je upravo iskočio iz animiranog filma. Istina, ni ekipa za koju trenutno radi u Vladi se ne ponaša ili izgleda bolje. Setite se se samo ribolikih likova iz Sunđer Boba.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi