Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Panika u parku vesti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 11. 2014.

Autor: Duško Bogdanović Izvor: Danas

Panika u parku vesti

I kao da je sve apsolutno normalno, kao da smo u vremenu u kojem ovdašnji žurnalizam doseže svoje profesionalne vrhove, uočavam iz različitih pobuda i sa različitim očekivanjima isprovociranu čudnu strku i frku, posebno u televizijskim kućama, u njihovim, zapravo, informativnim segmentima, sasvim da budem precizan.

Panika u parku vesti da cinično izmenim, a potom parafraziram naslov onog sjajnog filma Džerija Šacberga. Neki od emitera (RTS i Pink) ganjaju dalje, ali zato intenzivnije, već dokazane i od vlasti, posebno od njene personifikacije, očekivane i priželjkivane programske aktivnosti.

Koje? Pa, onu, konkretno, iz opisa radnih zadataka ogledalca Snežanine maćehe. Kapiramo se, zar ne?

U bajci se, doduše, pripoveda da je ta gospa kontaktirala sa ogledalcem jednom dnevno, uglavnom u ranim jutarnjim časovima, dočim kancelar Vučić to čini po formuli 24/7/52.

Druge dve televizije (B92 i Prva) zapravo, sve više je to samo jedna bi da, što brže i delotvornije, pobegnu od poslednjih ostataka svojih informativnih programa, te svakim danom sve više postaju televizije za ispunjavanje želja (i pozdrava) širokim narodnim masama.

B92 (ko zna zašto se još tako zove) se preselila u ogromni novi studio, hangar u stvari, u kojem, zbog kabaste scenografije, prezenteri moraju više da vode računa o scenskim kretnjama negoli o tekstovima zakucanim na „idiotima“.

Neko je tamo u menadžmentu, uredništvu ili u marketingu, smislio slogansamohvalu, kako im centralne vesti traju ceo sat, „jedine u regionu“. Idiii... Ako bi se držali tog šiljokuranskog vrednovanja kvaliteta, po principu „čijijeveći“, onda su oni Vučelićevi „Dnevnici“ iz devedesetih prošlog veka vrhunac novinarskog znanja i veštine.

Još konkretnije i aktuelno primerenije: po tom bi aršinu nedavno od redakcije gledalištu upućen srednji prst bio bolji od „Kažiprsta“.

Da li je? Novi studio, nova šema u kojoj su tri emisije vesti udenute poput „divljeg mesa“u niz humorističkih serija, obrniokreni tamo je u istinskoj ekspanziji jedino „Buuuleeeevaaar“!

Treći, taze novi emiter (N1) kao da mu nije jasno gde se i u kom se vremenu nalazi punim gasom kreće u nove programske, isključivo, informativne poduhvate. Strane gazde, čvrsto naslonjene na Si-En-En, globalni njumastodont, pokušavaju da na ovim prostorima (Srbija, BiH i Hrvatska) aplikuju ozbiljnu informativnu televiziju. Ključna reč je region.

O istom, na tri načina. Pa ko nije gadljiv na nekada obavezno televizijsko gradivo (zajednički nedeljni „Dnevnici“, „Nedeljno popodne“, emisije iz kulture, ili filmski i sportski program...) imaće se čemu nadati.

Selekcija novinara je vrlo dobra. To se posebno odnosi na one koji se javljaju sa terena. Nekima od njih se smeše ozbiljne reporterske karijere. Uostalom, i na svom programu mogu sada da se uvere kako to rade Amanpurova, Andersonova, Kvest...

„So far, so gud“...

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

13.11.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 08:23

Klasicno...

Kao i uvek: isforsirano, nezanimljivo, neduhovito, neinventivno. Neki ljudi nikako da shvate da je njihovo vreme proslo ... pa ni g-din Bogdanovic - te se i dalje bavi masovnim medijima sa nivoa devedesetih.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi