Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji moraju biti slobodni, ali i odgovorni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 08. 2009.

Izvor: Danas

Mediji moraju biti slobodni, ali i odgovorni


 - Usvajanje izmena i dopuna Zakona o informisanju u predloženom obliku može imati strašne posledice na javnost u Srbiji, kaže za Danasa Velimir Ćurguz-Kazimir, direktor medijske dokumentacije Ebart.


- Smatram da bi izmene zakona, u ovom obliku u kome su predložene, bile gruba greška, jer je preskočen jedan od suštinskih elemenata za izglasavanje jednog demokratskog zakona - a to je sučeljavanje argumenata u javnosti.

Tako dolazimo do velikog broja problematičnih izmena, poput uslovljene garancije u visini od 50.000 evra za pokretanje novog medija. To medije stavlja u nepravedan položaj, jer se drugim privrednim telima prilikom osnivanja ne traži slična garancija - objašnjava Ćurguz-Kazimir.

Prema njegovim rečima, postojeći problemi medija pred stečajem, mogli su da se reše već postojećim zakonima o privrednim telima, a ne medijskim zakonima.

- Ne vidim problem u tome da medijska firma kojoj je blokiran račun, dođe u stečaj i bude prodata kao bilo koja druga - ističe direktor Ebarta.

On naglašava da bi se usvajanjem ovakih izmena zakona stvorila atmosfera straha u mnogim medijskim kućama i među novinarima, što bi dovelo do autocenzure.

 - Novinari bi se plašili da iznose činjenice koje su saznali iz razloga što bi svaki objavljeni podatak mogao da bude okarakterisan kao kleveta za koju bi oni plaćali velike penale ili zbog čega bi medijska kuća mogla da bude zatvorena. Ovo bi samo dodatno umrtvilo našu javnost. Verujem da, iz navedenih razloga, zakon u ovom integralnom obliku neće biti izglasan - navodi naš sagovornik.

On smatra da bismo prema reakcijama OEBS i drugih tela, mogli da zaključimo da su izmene i dopune Zakon o informisanju manjkave u odnosu na uobičajene standarde i procedure za donošenje pravnih akata u okviru Evropske unije, ali i zemljama iz regiona.

- Nismo prvi, a ni usamljeni kad je reč o regionu u usvajanju zakona koji krše osnovna ljudska prava. Ipak, činjenica da neko drugi radi nešto loše, ne daje nam pravo niti nas oslobađa odgovornosti za donošenje loših zakona.

Mediji, kao i političari koji se bave ovim pitanjima, trebalo bi da budu maksimalno odgovorni za odluke koje donose. Zalažem se kako za apsolutnu medijsku slobodu tako i za odgovornost medija za ugled i dostojanstvo ljudi kojima se oni bave - zaključuje naš sagovornik.

A.Malušev

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi