Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bubreg
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 10. 2014.

Autor: Rajko Nedić Izvor: Naše novine

Bubreg

Žandarm zvani Fleka „stručno“ je odvalio bubreg premijerovom bratu, hirurški preciznim udarcem znao je tačno gde udara.

 

Ova slika još jednom je zabolela svakog građanina jer se agonija zemlje nastavlja. Opet se vraćamo u devedesete, policajce-batinaše, JSO, teorije zavera, politička prepucavanja...

Gotovo polovina vesti u novinama baš loša. Veoma loša. U stvari, Srbija i deluje kao težak bubrežni bolesnik. Na dijalizi koja traje već dve decenije.

Onda i ne čudi kada se u jednim novinama tek u donjem desnom uglu „na tamo nekoj strani“ pojavila informacija da je novinarka koleginici poklonila bubreg i život! Vest koja bi u svakoj drugoj zemlji bila udarna, kod nas nije. Nije ni čudo, državu i medije „preklopio“ je odavno cunami gluposti, bizarnosti i skretanja pažnje sa realnih problema s kojima se svakodnevno suočavamo.

Uostalom, bolesnik na dijalizi grčevito se bori za život u nadi da će stići pomoć. A jedina dobra vest koju smo čuli u proteklih nekoliko meseci, a da nisu uspesi naših sportista, došla je iz Turske. Novinarka Marijana Milosavljević nije više mogla da gleda kako se gasi život njene koleginice i prijateljice Ivane Janković. Iako se za Ivanu mesecima prikupljala pomoć, bubreg nije dobila, a vreme je nemilosrdno isticalo.

Onda je Marijana prelomila. I kako je rekla, uzela je stvar u svoje ruke. I tako su se dve koleginice našle u Turskoj, operacija je bila uspešna, a Ivana će uskoro nastaviti normalno da živi... Sa Marijaninim bubregom.

Zadivljujuće je sve u ovoj priči. Od Marijanine hrabre odluke da osobi koja joj nije nikakav rod podari bubreg, da je znala da će postoperativni period biti pravi pakao jer se donator organa mnogo teže oporavlja, preko realne opasnosti koje donosi ova teška operacija, pa do činjenice da je za ovu odluku malo ljudi znalo i da nije htela da se mnogo priča.

S obzirom na to kroz šta sve prolazi država, ovaj događaj zaista vraća veru i nadu da u ovoj zemlji može nešto lepo da se dogodi. Nešto lepo, nešto kao biti čovek. Bez ikakve pompe, reklame, drame.

Ovo je prava, topla ljudska priča na koju smo izgleda zaboravili. I u kojoj se bubrezi ne vezuju samo za policijsko „odvaljivanje“, prodaju, muda ili znate već ono „ko bubreg u loju“...

Mnogo je lepih definicija prijateljstva. Ali je žena zvana hrabrost Marijana Milosavljević ovom izjavom rekla sve:

„Kukavice su svima prijatelji, i to sam naučila. A znam da nisam svima prijatelj, da su uvek bili sumnjivi oni koji su svima prijatelji. Izgubila sam mnogo prijatelja u životu, ne želim još jednog. Nema zadovoljstva u nadživljavanju onih kojih voliš. Sve me boli, ali srce mi je puno.“

Bubreg. Vitalni organ. Srce. Vitalni organ. I još lepše kuca, naročito kada je puno.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi