Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Heroina: Bilo je suđeno da Ivani spasem život
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 10. 2014.

Autor: S. Todorović Izvor: Blic

Heroina: Bilo je suđeno da Ivani spasem život

Marijana Milosavljević (48), bivša novinarka NIN-a, dala je bubreg prijateljici i koleginici Ivani Janković (46), koja je bolovala od dijabetesa.

Transplantacija je uspešno obavljena u bolnici u Turskoj prošlog utorka. Već sat vremena nakon transplantacije, Ivani je proradio bubreg. To se dešava u veoma malim procentima, jer je običaj da posle svake transplantacije, pacijenti obavezno nekoliko puta odlaze na dijalizu. Sa Ivanom to nije bio slučaj i dijaliza sada više nije njena opcija.

- Bilo je suđeno da joj podarim bubreg. To sam odlučila još pre četiri godine. Analize koje su radili turski lekari ustanovili su neke slične gene kod Ivane i mene, pa ispada kao da smo u rodu - priča za „Blic“ Marijana Milosavljević, sada zaposlena u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ona se priseća situacije kada je sa Ivanom otišla na Institut za transfuziju krvi, gde su lekari određivali da li se njihova tkiva podudaraju.

- Ustanovili su da se podudaraju samo u jednom, najmanje važnom segmentu. Onda sam pozvala bolnicu u Turskoj i predložila im da ću dati bubreg bilo kom građaninu Turske, ali uz uslov da oni obezbede bubreg za Ivanu - objašnjava Mirjana.

Međutim, naknadne analize koje su obavljene u bolnici u Turskoj pokazale su da se ove dve drugarice podudaraju u čak tri najvažnija segmenta. 

Marijana je izašla iz bolnice prošlog petka, a pre dva dana je prvi put stala na noge. Ivanin oporavak trajaće malo duže.

Razgovor bez patetike

Marijana je bila prva osoba koja je videla Ivanu nakon transplantacije. Još iste te večeri. 

- Nije bilo nikakve patetike, već smo postavljale jedna drugoj uobičajena pitanja - kako smo, da li nas nešto boli. Ipak, primetila sam da se Ivani već tada vratila boja u licu. Izgledala je bolje nego u prethodne dve godine - kaže Marijana.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi