Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Napad na pravo javnosti da bude informisana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 09. 2014.

Autor: S. D. Izvor: Danas

Napad na pravo javnosti da bude informisana

Troje američkih novinara ovih dana treba da bude osuđeno na zatvorske kazne zbog odbijanja da otkriju ko im je iz administracije otkrio tajnu informaciju.

Pojedini novinari smatraju da su u stvari na meti odredbe američkog Ustava koja garantuje slobodu štampe i govora. Video-snimak pomoćnika bivšeg gradonačelnika Providensa u državi Rod Ajlend prikazuje kako on prima mito. Američki televizijski izveštač, Džim Tarikani, tvrdi da je stanica u kojoj radi emitovala snimak u interesu javnosti.

"Razmišljali smo o tome u našoj stanici i ja sam mislio i još verujem da je to nešto što javnost treba da zna i da joj pomoću video-snimka treba prikazati kako izgleda korupcija", kaže Tarikani.

Snimak je emitovan pre suđenja bivšem gradonačelniku Badiju Siensiju optuženom za korupciju i posle sudske zabrane prikazivanja. Tarikani je odbio da kaže federalnom sudiji ko mu je dao traku, s obrazloženjem da mora da zaštiti svoj tajni izvor. Sudija ga je proglasio krivim za omalovažavanje suda, a bivši savezni tužilac Džozef di Đenova smatra da sudija nije prekoračio svoja ovlašćenja.

"Reč je o kršenju odluke federalnog suda da se traka ne prikazuje dok slučaj ne bude završen, a sud je izdao takvo naređenje", kaže Di Đenova, dodajući da je Džim Tarikani očevidac prekršaja i da nema nikakva posebna prava da sakrije informaciju od nadležnog tužioca.

U američkom novinarstvu je ustaljeno da novinari nude tajnost u zamenu za osetljive informacije. Još dvoje novinara do kraja nedelje može da dobije zatvorske kazne zbog toga što nisu pristali da otkriju sudiji informaciju koju smatraju tajnom. Njihov slučaj je u vezi sa službenikom Centralne obaveštajne agencije čiji je identitet procurio u medijima, pri čemu jedan od dvoje optuženih čak nije ni pisao o tom agentu.

Kolumnista Robert Novak je prošle godine objavio ime agenta, uz napomenu da je informaciju dobio od "dva viša zvaničnika administracije". 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi