Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Fantomske firme u trci za „Politiku“ i Studio B
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 09. 2014.

Autor: E. I. Izvor: Informer

Fantomske firme u trci za „Politiku“ i Studio B

Kako saznajemo, u trci za „Politiku AD“, pored firme „Fajter“, čiji je vlasnik Raja Rodić koji drži „Kurir“, učestvuje i „Gama sistem“, koji hoće da uzme i TV Studio B.

 

Za novosadski „Dnevnik“ i „Prosvetu“, pored ostalih, „boriće se“ i „Feedback consulting & New media production“. Zanimljivo je da su u Srbiji pod imenom „Gama sistem“ registrovane četiri firme, od kojih je samo jedna, iz Požarevca, aktivna, a ostale u blokadi ili likvidaciji.

Nijedna od njih nije iz oblasti medija, pa se tako požarevačka kompanija bavi „postavljanjem električnih instalacija“, dok je recimo „Gama sistem“ iz Beograda 365 dana u blokadi, a pokriva oblast „ostali nepomenuti specifični građevinski radovi“ (?!).

Slično je i sa ostale dve kompanije pod istim imenom i sličnim delatnostima, od kojih je jedna, registrovana u Beogradu, u blokadi, a druga iz Loznice u likvidaciji. Takođe, nije zanemarljiv ni podatak da je „Gama sistem“ iz Požarevca prošle godine imao samo jednog zaposlenog i dobitak od 88.000 dinara, dok u 2012. i 2011. u ovoj firmi nije bilo nijednog radnika (?!). Veoma čudno je da kompanija „Feedback consulting & New media production“ nije registrovana u Srbiji jer o njoj nema podataka u Agenciji za privredne registre.

Inače, ponudu o zainteresovanosti za privatizaciju „Politike“, „Prosvete“ i „Zavoda za udžbenike“ poslao je, u svojstvu fizičkog lica, i izvesni Miloš Paunović iz Kovina. Njegovo ime pominje se i kod „C marketa“, koja je takođe na spisku za privatizaciju, i u prodaji još nekoliko preduzeća.

Uobičajena praksa

Analitičare ne čudi što se na konkursu za privatizaciju srpskih medija pojavljuju fantomske kompanije. Prema njihovom mišljenju, iza takvih firmi uglavnom se krije strani kapital. Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da iza ovih ponuđača može da bude neko zvučno domać e ime, ali da su verovatno u pitanju stranci. To je i do sada rađeno u privatizaciji medija, posebno sa strancima, kojima je limitirano vlasništvo u ovakvoj vrsti preduzeća. Domaći privrednici nemaju mnogo kapitala i verovatno će se podupreti novcem iz inostranstva smatra Kovačević.

Bivši direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović veruje da će se na kraju videti da se iza svih koji zvanično kupuju medije krije neki strani interes. Niko od naših ljudi nema novca da tek tako kupi medije kaže Pavlović. Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić naglašava da je uobičajeno da za kupovinu medija konkuriš u jedni ljudi, a da iza njih stoji neko drugi. 

Ko je za šta zainteresovan 

GAMA SISTEM

1. Politika

2. Studio B

Feedback consulting

1. Novine Dnevnik

2. Prosveta

MK grupa

1. Dnevnik holding

2. Prosveta

3. Zavod za udžbenike

Student uzeo kredit da kupi 'Politiku'?!

Novinari Informera pronašli su Miloša Paunovića iz Kovina, koji nam je priznao da je poslao nekoliko ponuda za privatizaciju medija, ali i još nekih firmi u Srbiji. Ovaj dvadesetogodišnji student ekonomije je mrtav ozbiljan rekao da ima nameru da kupi „Politiku“ jer želi da te novine održi na nivou ozbiljnog dnevnog lista (?!). Na pitanje odakle mu novac otkrio nam je da je u tu svrhu uzeo kredit (?!).

Moj ugao

Mahmud Bušatlija, ekonomista

Uvek se iza vlasništva nad medijima krije ozbiljan interes. Setimo se ranijih privatizacija gde je Miroslav Bogićević hteo da kupi „Politiku“, a iza njega je stajao DS. Vreme uvek pokaže ko iza koga stoji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi