Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kritike vlasti zatvorile štampariju?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 09. 2014.

Autor: N. Smiljanić Izvor: Danas

Kritike vlasti zatvorile štampariju?

Inspektori Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova zabranili su rad novosadskoj štampariji "Grafo produkt" iz Novog Sada, zbog neispunjavanja zakonskih obaveza zaštite od požara.

Posledica ove odluke je da još 14 medija sa teritorije Vojvodine, koje štampa pomenuta firma, neće ugledati svetlost dana.

S obzirom na rok od jednog dana za otklanjanje nepravilnosti, nemogućnost žalbe, kao i činjenicu da je na slučaju angažovan Sektor za vanredne situacije iz Beograda, može se reći da je postupanje državnih organa, blago rečeno, čudno.

Međutim, postoje i mišljenja da je problem u tome što "Grafo produkt" štampa list "Tabloid", koji je oštro kritikovao rad prethodne, ali i ove vlasti, a posebno rad sadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić kaže da je čudna koincidencija da se na ovaj način zatvori jedna štamparija.

"U najmanju ruku je čudna koincidencija, ako se ispostavi tako, da se zatvori štamparija koja se između ostalog bavila i štampanjem jednog lista koji nije po volji ni ovim ni prošlim vlastima, a da budem iskren ni po mojoj, jer ne poštuje novinarski kodeks. Mi stariji se sećamo vremena kad je sada najmoćniji čovek u Srbiji bio Miloševićev ministar informisanja i kad su pojedine štamparije bile na meti zbog štampanja listova poput 'Naše borbe' i 'Dnevnog telegrafa'", kazao je Gruhonjić za Danas.

"Iskreno govoreći, list 'Tabloid' nije novina, nego list koji se pojavljuje na trafici sa lažnom ličnom kartom, ali to svakako nije način da se obračunava sa slobodom govora jer još 14 medija, koji su kolateralna šteta, neće izaći zbog ove odluke", zaključio je predsednik NDNV-a.

Pravnik štamparije "Grafo produkt", Marko Nikolić, u izjavi za Danas navodi da je štamparija već duže vreme pod prismotrom više inspekcija i da su ovom odlukom ozbiljno ugrožena ljudska prava.

"Zbog ove odluke neće izaći 14 glasila. Ne znam da li je uobičajeno da četiri inspekcije istovremeno posećuju štampariju. Poreska policija iz Novog Sada, potom Terenska kontrola poreske uprave iz Beograda, Inspektorat rada i na kraju nam je rad zabranio Sektor za vanredne situacije, što je trebalo da urade inspektori iz Novog Sada. Pretpostavljam da je problem "Tabloid", zbog kojeg nam je i ranije prećeno. Godine 2010. smo osam meseci bili pod zaštitom policije zbog štampanja "Tabloida", dve godine kasnije našoj štampariji je isključena struja sa stanjem duga od nula dinara, pod obrazloženjem da je ugrožena energetska stabilnost zemlje. Prošle godine bilo nam je upućeno preteće pismo da prestanemo sa štampanjem "Tabloida". I evo sada od kraja avgusta ide ofanziva na nas. Juče nam je i blokiran račun, a nešto kasnije u štampariju nam je došla i Kriminalistička policija iz Beograda, i još dvoje iz Novog Sada, pod izgovorom da su došli sasvim slučajno. Ovo je najveće moguće ugrožavanje ljudskih prava", kazao je Nikolić uz konstataciju da dokument koji im nedostaje ne mogu da nabave ni za godinu dana, a da su dobili rok od jednog dana.

U Sektoru za vanredne situacije MUP-a nisu odgovorili na pitanja Danasa u vezi sa ovim slučajem, a kako nezvanično saznajemo, u pitanju je bila vanredna kontrola objekata, prilikom koje su posećeni još dva noćna kluba i jedan kazino, ali ne i neka štamparija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi