Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zakon o javnom informisanju pred Ustavnim sudom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 09. 2014.

Izvor: sinos.rs

Zakon o javnom informisanju pred Ustavnim sudom

Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) podneli su Ustavnom sudu Republike Srbije Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju.

Odredba na osnovu koje se lokalnim samoupravama zabranjuje da osnivaju medije u suprotnosti je sa najvišim pravnim aktom Ustavom Srbije koji propisuje da svi mogu biti osnivači medija. Informisanje građana o pitanjima od javnog značaja takođe je ustavna obaveza jedinica lokalne samouprave, a intencija da javni entiteti budu izopšteni iz vlasničke strukture medija nije dosledno sprovedena, imajući u vidu da zakon takvo pravo priznaje autonomnim pokrajinama, ali ne i glavnom gradu i gradovima u centralnoj, istočnoj i zapadnoj Srbiji, što predstavlja eklantantan primer ustavom zabranjene diskriminacije.

Medijske organizacije apeluju da Ustavni sud u najkraćem roku razmotri inicijativu i oceni ustavnost zakona čija primena može imati dramatične posledice, s obzirom da će više od 80 medija biti ugašeno, a građani ostati uskraćeni za informacije od javnog značaja.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

29.09.

2014.

Jagodinski Žižak [neregistrovani] u 10:47

JEDAN GREŠNIK - CELA PORODICA SE KAŽNJAVA

Svakim danom sve je očiglednije da se sa strepnjom očekuje predstojeća primena novih medijskih zakona.Zaposleni u medijima govore da "država,trenutno,nema jasan koncept kako da privatizuje medije",UNS i NUNS i dalje su u raskoraku svojih htenja i pogleda na medijsku stvarnost,narod prepun sa svojim egzistencijalnim problemima.Ipak,svi se u jednom slažu - primena novih zakona usloviće nestajanje lokalnih medija širom Srbije.
Iz tih razloga predlažem:
1.Da društvena zajednica ove zemlje,u najširem smislu,apsolutno u svakom pogledu,podrži Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju i medijima.
2.Da društvena zajednica,masovno,izrazi razumevanje za odluku Skupštine Srbije,na predlog Vlade, da se usvoji set medijskih zakona,kojima se utvrđuje rok za povlačenje države iz vlasništva u medijima!?
3.Da Ustavni sud u najkraćem roku razmotri Inicijativu SINOS-a i PROUNS-a i konstatuje da je Zakon o informisanju i medijima u suprotnosti sa najvišim pravnim aktom Ustava Srbije i kao takav,neodrživ,te da ga treba uskladiti u ponovnoj proceduri.
Obrazloženje:
Na "dogradnju" medijskih zakona "međunarodna zajednica" insistira,u kontinuitetu,od 2000-e godine.Prevashodni cilj te inicijative je ostvarenje "demokratskog nadzora" po "evropskim standardima" nad srpskim medijima,naravno,pod prividom postizanja univerzalnih vrednosti globalne demokratije,i to raznim oblicima "usluga",nametnutim projektnim finansiranjem istraživačkog novinarstva,učešćem ili,u krajnjem slučaju,preuzimanjem vlasništva nad medijima,sve u cilju kontinuiranog selektiranja tema i medijskog oblikovanja u informisanju građanstva Srbije.
Zato,ne treba se čuditi odlukama Vlade koja,i tako trpi svakojake pritiske, Kosovo,Ukrajina,pristupanje Evropsoj uniji...Radi,kako takvog,opstanka na geopolitičkoj areni,negde je morala i popustiti.Ovoga puta bili su to mediji.Ali,zdrav razum nam nalaže da se priupitamo - kakve veze imaju lokalni mediji sa "geopolitičkom arenom".
Odgovor je - baš nikakve! Lokalni mediji su,u stvari,"kolateralna šteta"- posledica zahteva da se disciplinuju i ućutkaju nekolicina medija koji su dozlagrdili "međunarodnoj zajednici" svojim svakodnevnim "nepodobnim" izveštavanjima.
Vlada je učinila ono što se želelo.Ali,Ustavni sud,kao nezavisni organ može,a i morao bi,da u potpunosti usvoji Inicijativu.Danas to nebi izazvalo veće posledice po Vladu i njen položaj u međunarodnim odnosima,makar do novog značajnijeg pritiska.A to ne moraju biti - ponovo mediji.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi