Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zaposleni u RRA ne mogu biti službenici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 09. 2014.

Autor: B. C. Izvor: Danas

Konferencija o nezavisnosti regulatornih tela

Zaposleni u RRA ne mogu biti službenici

U nedavno usvojenom Zakonu o elektronskim medijima postoje bolja i lošija rešenja koja predviđaju nezavisnost u radu Regulatornog tela za elektronske medije (RTEM).

"Utvrđeno je zakonom da je reč o nezavisnoj regulatornoj organizaciji, koja ima funkcionalnu i finansijsku nezavisnost, formiranje stručnih službi, a sa druge strane predviđa se i da se prava i dužnosti zaposlenih u ovom telu regulišu pravilima koja se odnose na državne službenike", rekla je juče Rajka Galin Ćertić, pomoćnica direktora RTEM, odnosno bivše Radiodifuzne agencije (RRA), za pravna pitanja.

Ona je na konferenciji „Regulatorna tela i njihova nezavisnost“, u organizaciji Centra za primenjene evropske studije, istakla da joj nije jasno kako je moguće da su u nezavisnom regulatornom telu, koje je ekonomski nezavisno, odnosno koje samo ostvaruje prihode, stručne službe izjednačene sa državnim službenicima.

- Državni službenici primaju plate iz budžeta, a RTEM sama ostvaruje prihode iz kojih se isplaćuju zarade. Možda je namera bila da se na taj način smanje plate u ovom regulatoru, ali ponavljamo da su plate zaposlenih u RTEM na nivou ili čak i niže nego u državnom sektoru. Ako će Vlada Srbije da određuje pravila o zaposlenima, gde je onda tu funkcionalna nezavisnost tela, upitala se Galin Ćertić, dodajući da se u pokušaju povećanja nezavisnosti došlo do njenog krnjenja.

Centar za primenjene evropske studije juče je na konferenciji predstavio analizu nezavisnosti dva regulatorna tela nadležna za medijski prostor i njegovu regulaciju - RTEM i Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi