Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mirković: Podzakonski akti o sufinansiranju medija u novembru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 09. 2014.

Autor: Beta Izvor: Danas

Mirković: Podzakonski akti o sufinansiranju medija u novembru

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković izjavio je da će podzakonski akt kojim će preciznije biti definisano sufinansiranje medijskih sadržaja biti donet do polovine novembra. Mirković je na tribini „Novi medijski zakoni šanse i izazovi“ u Novom Sadu rekao da lokalne samouprave nemaju razloga da snižavaju iznose koje su do sada izdvajali za javno informisanje, bez obzira što u Zakonu o javnom informisanju nije preciziran obavezni procenat koji trebaju da izdvajaju za finansiranje medijskih sadržaja.

 

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je da novinari i zaposleni u medijima moraju prvo da se suoče sa realnošću, koja nije njihov saveznik u ovom trenutku.

„Mediji su služili za zapošljavanje partijskih kadrova, imaju ogroman tehnološki višak, očekuje ih digitalizacija, što će biti takođe ozbiljan problem. Ovo je premalo tržište za ovoliki broj medija“, rekao je Obradović.

Medijska analitičarka Žužana Serenčeš kritikovala je „pozadinske političke dogovore“, kada je u pitanju regulisanje sfere manjinskih medija čiji su osnivači nacionalni saveti.

„Izlazak države iz vlasništva, isključivo sufinansiranje medijskih sadržaja, ograničavanje koncentracije vlasništva, svi ti ključni principi novog medijskog zakonodavstva zapravo ne važe za nacionalne savete manjina i medije čiji su oni osnivači“, kazala je Žužana Serenčeš.

Tribinu je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, u okviru kampanje za medijsku pismenost koju je podržao USAID.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi