Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vojvodina pokrivena digitalnim signalom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 09. 2014.

Autor: Slobodan Šorak Izvor: RTV

Vojvodina pokrivena digitalnim signalom

Danas je u Srbiji i zvanično počelo paralelno emitovanje analognog i digitalnog TV signala. Građani koji primaju TV signal preko sobne ili krovne antene, u roku od šest meseci, kada bi analogni signal trebalo da bude ukinut, moraće ili da kupe modernije televizore ili konvertore signala.

Kod građana koji televiziju gledaju preko kablovskih operatera ili na primer, preko Total tv-a ili preko IPTV, ne menja se ništa, kaže za Radio Novi Sad tehnički direktor JP "Emisiona tehnika i veze" Radiša Petrović precizirajući da će građani koji imaju antene na krovu i televizore starijih generacija u dogledno vreme morati da nabave takozvani DVB-T2 konvertor.

"DVB-T2 je standard za koji se Srbija opredelila. Ako nemaju takav tjuner, građani će morati da kupe ili televizor, ili konvertor sa tim standardom. Taj uređaj koji zovemo Set top boks služi da primimo digitalni signal, da ga on 'raspakuje' i omogući prikazivanje na starom televizoru koji nema takav tjuner", kaže Petrović.

Taj konvertor trenutno košta oko 30 evra, ali Petrović veruje da će mu cena padati kako se bude približavala polovina naredne godine.

"Za šest meseci bi trebalo da budu ugašeni analogni predajnici. Može se to pomeriti za mesec ili dva, ali 17. jun sledeće godine je datum kada će u čitavoj Evropi, pa tako i kod nas prestati da se štiti analogni servis", ističe on.

Radiša Petrović kaže da će nešto teže biti pokrivanje planinskih delova Srbije digitalnim signalom, ali će zato Vojvodina i centralna Srbija biti pokrivene stopostotno, sa više televizijskih programa.

Građani koji koriste antene mogu detaljnije da se informišu, na vebsajtu JP "Emisiona tehnika i veze".

 

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

02.09.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 09:03

Cestitka

Cestitamo svim akterima u ovom dugotrajnom i mukotrpnom poslu i postupku!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi