Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Danas”, zapošljavanje invalida i gušenje medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 09. 2014.

Autor: Katarina Đorđević Izvor: Politika

„Danas”, zapošljavanje invalida i gušenje medija

Da li se kažnjavanje dnevnog lista „Danas” novčanim iznosom od pet miliona dinara zbog neizvršavanja zakonske obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom može smatrati gušenjem slobode medija, kako to ističe ovaj ozbiljni dnevni list?

 Ili je jednostavno reč o sprovođenju Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom? Olivera Zdravković, pravnica u pravnoj službi dnevnog lista „Danas”, kaže da je inspekcija Poreske uprave u drugoj polovini decembra prošle godine poslala dopis redakciji ovog dnevnika da im dostavi dokumentaciju o izvršavanju obaveza firme prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

„Oni su tražili dokaze da smo u periodu od juna 2010. godine, kada je stupio na snagu ovaj zakon, pa sve do decembra 2013. godine, zaposlili osobu sa invaliditetom, a nama je faktičko stanje bilo takvo da smo imali zaposlene dve osobe sa hendikepom. Jedan kolega je dokumentaciju o svojoj invalidnosti priložio prilikom zaposlenja, a drugog kolegu smo primili u stalni radni odnos u decembru 2012. godine. Problem je nastao zato što su radnici Poreske uprave konstatovali da u periodu od 2010. do 2012. godine nismo zaposlili nijednu novu osobu sa invaliditetom”, objašnjava pravnica Olivera Zdravković.

Prema njenim rečima, dug je nastao zato što su se obračunavali trostruki penali za svaki mesec za koji list „Danas” nije zapošljavao osobe sa invaliditetom i ta kazna je narasla na pet miliona dinara. Iako je odredba zakona o naplaćivanju trostrukih penala prestala da važi aprila prošle godine, Poreska uprava nije uvažila ni tu našu primedbu i zahteva od dnevnog lista da platimo kaznu od pet miliona dinara, zaključuje pravnica lista „Danas”.

Na žalbu lista „Danas” poreznici su odgovorili da je poslodavac u momentu stupanja Zakona na snagu bio u obavezi da izvrši zapošljavanje osoba sa invaliditetom koje nisu u radnom odnosu. Iako se u javnosti spekuliše da gotovo polovina firmi nema zaposlene osobe sa invaliditetom i radije pristaje da plaća „penale” nego da osobu sa hendikepom uvrsti na platni spisak preduzeća, u Poreskoj upravi Ministarstva finansija rekli su nam da u ovom momentu obavezu zapošljavanja izvršavaju 6.153 poslodavca - na neki od zakonom propisanih načina. U njihovim odgovorima takođe se navodi da za pravno lice koje ne ispuni obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom propisana novčana kazna iznosi od 200.000 do milion dinara.

Novčana kazna za ovaj prekršaj i odgovorno lice u pravnom licu iznosi od 10.000 do 50.000 dinara, a za preduzetnika od 5.000 do 400.000 dinara. Međutim, od Poreske uprave nismo dobili odgovor na pitanje da li su vršili nadzor nad (ne)zapošljavanjem osoba sa invaliditetom i u drugim medijima i da li su i druge medijske kuće platile kaznu zbog neispunjenja zakonske obaveze, kao i kolika je visina tih kazni. Bez odgovora Poreske uprave, teško je doneti zaključak da su od svih medija poreznici zakucali samo na vrata dnevnog lista „Danas”. Naravno da niko ne polemiše sa tezom da li zakon koji važi za sve treba da važi i za medije i da li je svako kažnjavanje medija sinonim za napad na slobodu javne reči - jer mediji nisu i ne treba da budu izuzeti od ruke zakona.

Doslednim sprovođenjem ideje o korpusu ljudskih prava, železnica bi, u slučaju da je kažnjena, mogla da se žali da je to napad na slobodu kretanja građana... Direktor izdavačkog preduzeća „Dan graf” Dušan Mitrović kaže da odluku Poreske uprave ne smatra političkom ali dodaje da se, uprkos tome, slaže sa ocenom glavnog i odgovornog urednika lista „Danas” da se kazna od pet miliona dinara u „krajnjoj konotaciji može svesti na gušenje slobode medija. „Ne mislim da je neki političar naložio radnicima Poreske upravi da uđu u redakciju dnevnog lista „Danas” i pronađu razlog da ga kazne. Ali, finansijsko iscrpljivanje jednih novina tako velikom kaznom u krajnjoj instanci znači gušenje slobode medija”, kaže Mitrović. Branko Jokić, predsednik udruženja „Feniks”, koje okuplja osobe sa invaliditetom, ističe da kažnjavanje ovog dnevnog lista nije sinonim za gušenje javne reči, ali smatra da je „Danas” kažnjen zbog u1085 íemarnosti državnih organa, koji nisu na vreme izdali potvrde o invalidnosti, a ne zbog nezapošljavanja invalida.

Rokovi za utvrđivanje invalidnosti

Koliko traje postupak utvrđivanja invalidnosti? U Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku rekli su nam da rešenje o procenjenoj radnoj sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja, kao povereni posao u prvom stepenu, donosi Nacionalna služba za zapošljavanje na osnovu nalaza, mišljenja i ocene Komisije organa veštačenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Budući da u postupku učestvuje više organa državne uprave, ne može se unapred znati dužina trajanja postupka, jer zavisi od kompleksnosti svakog konkretnog slučaja, kažu u Ministarstvu rada. Ipak, nezvanično saznajemo da sama procedura utvrđenja invalidnosti traje nekoliko nedelja pa je nejasno zbog čega je postupak procene radne sposobnosti osoba sa invaliditetom u listu „Danas” potrajao toliko dugo da su potpali pod kaznu poreznika.

Tokom prošle godine izvršeno 368 kontrola

„Poslodavci su, na ime učešća u finansiranju zarada osoba sa invaliditetom zaposlenih u preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom ili socijalnom preduzeću, u 2013. godini uplatili sredstva u iznosu od 2.217.190.000 dinara, a u periodu od januara do 30. juna 2014. godine na ime penala uplaćeno je 49.732.000 dinara. Tokom 2013. godine izvršeno je 368 kontrola i doneto 125 rešenja na iznos utvrđenih penala od 159.531.499 dinara”, ističu predstavnici Biroa za informisanje Poreske uprave u odgovoru „Politici”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi