Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Obrnuti Harač servis
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 09. 2014.

Autor: Dragan Vujadinović Izvor: Danas

Obrnuti Harač servis

Ne bi bilo u redu da se naša „Obrnuta ekonomija“ ne uključi u aktuelnu raspravu oko nedavne globe kojom je Poreska uprava, alijas Harač servis (pozajmljujemo ovaj turcizam, kao jedan od mnogih koje nam je podario, uvek kreativni Basara) „častila“ naš list Danas.

Bezmalo 50 hiljada evra zbog nepoštovanja zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom (po tumačenju poreznika, dok firma tvrdi da čak nije ni prekršila zakon).

Tek sledi katastrofa. Od ukupne kazne, petina je glavnica (nominalna kazna), a četiri petine nekakvi famozni penali i redovne i zatezne kamate.

Jedna banalna birokratska „šara“ odnela čitavu bruto dobit prethodne godine. Ko iole poznaje i prati mučnu svakodnevicu naših medija (pogotovo onih koji istinom i objektivnim informacijama, umesto senzacionalističkim i/ili uvredljivim naslovnim stranama) nastoje da žive i opstanu, dobro zna kakav je ovo udar. Da samo ne bude zabune.

Današnja kolumna je samo podstaknuta Danasovim stradanjem. Ona je posvećena mnogim anonimnim i nevinim žrtvama obrnutog Harač servisa, a posebno vlasti i poreznicima da bi već jednom shvatili od čega i koga svi živimo. Kao i koga i šta treba da „jurimo“.

Privredu, usluge i medije koji radi regularno treba „negovati i gajiti“. Preventivno savetovati i pomagati. Greške tolerisati i dati dodatne rokove za ispravljanje. Kažnjavati samo u krajnjoj nuždi. I to uslovno. Ako se greške otklone i ne ponove u određenom roku, kazna se oprašta.

Već su dovoljno kažnjeni recesijom i nelojalnom konkurencijom „sivih“ i „crnih“ za koje najčešće niko nije nadležan. Krajnji i za sada nedostižni cilj je da privrednici jedva čekaju kontrolu poreznika da im pomognu i da ih obuče. Da ih sami zovu u „goste“. A ne da ih se plaše kao Bog đavola. (Kako i ne bi, kad su primeri slični Danasovom svakodnevni.)

Naravno, u određenim segmentima, država i Poreska uprava moraju biti rigorozni i nepotkupljivi. Po objektivnosti, kaznama i izvršenju istih. Evo prvih pet prioriteta. Rad na crno i siva ekonomija (1), fantomski PDV obveznici (2), blokada i stečaj jedne ili više firmi sa obavezama a redovno poslovanje sa drugim „čistim“ firmama (3), sindrom „gazda milioner a firma prosjak“ (4) i zakon o poreklu imovine državnih funkcionera, poslanika i političara (5). Već dve godine predlažemo hitno usvajanje ovog poslednjeg zakona kao uslova i mere borbe protiv korupcije (ko ima u imovini ili gotovini više od 168 hiljada evra 20 godina ili 120 meseci po 700 evra maksimalne mesečne ušteđevine, kandidat je za kontrolu, proveru i oduzimanje „viška“ imovine), ali za sada ni „Z“ od ovog ključnog zakona. Dakle, tamo gde treba biti rigorozan, nešto smo popustljivi i tolerantni (da li i potkupljivi, trebalo bi da utvrde odgovarajući organi). Za razliku od običnih, sirotih privrednika.

Tamo ima i „viška“ zakona i procedura. Za svakog se nađe po nešto. Neka nam zato Poreska uprava ne zameri što smo Basarin turcizam stavili u naslov ovog teksta. Na kraju još jednom o Danasovom i sličnim slučajevima drakonskog kažnjavanja po problematičnim i diskutabilnim zakonima. Sve je tu kontraproduktivno i pogrešno. Prvo i osnovno: Poslodavac uvek može naći svoju „matematiku“. Plaćaće minimalne poreze i doprinose za pripadajući „zakonski“ broj lica sa invaliditetom, a to kompenzirati otpuštanjem isto toliko zaposlenih, ili radom na „crno“.

Poslodavac na nuli, država i fondovi (po prihodima od poreza i doprinosa) takođe na nuli, jedini gubitnici oni zbog kojih je zakon (navodno) donet. Dakle, trebalo bi sve obratno. Država da „trenira strogoću“ i rigorozno kažnjava (uključujući i krivične sankcije) rad na crno i sivu ekonomiju, a da kod novog zapošljavanja, posebno lica sa invaliditetom, umesto sankcija, koristi stimulacije. Svako novo zapošljavanje, posebno lica sa invaliditetom, pod uslovom da se ne smanjuje broj zaposlenih, se stimuliše.

Otpisom ili smanjenjem poreza i doprinosa na zarade, ili na drugi način. Na sreću (već smo to pohvalili), vlada je u novim merama shvatila ovu realnost i predvidela stimulisanje novog zapošljavanja. Nacionalna služba za zapošljavanje je takođe predvidela jednokratne donacije za zapošljavanje lica sa invaliditetom. Što je prvi korak izlaska iz močvare „obrnute ekonomije“. U tom svetlu, drakonska kazna Danasu i drugim nevinim žrtvama obrnutog Harač servisa, tek dobija zastrašujući i tragikomič ni karakter.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi