Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Apel
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 08. 2014.

Autor: Ružica Mevorah Izvor: Blic žena

Apel

Prekjuče je, bio je to 20. avgust 2014, u redakciju stigao apel medijima Gorana Bogunovića, ujaka pokojne Tijane Jurić (15) iz Subotice.

Tijana je oteta i ubijena u noći između 25. i 26. jula, pronađena 7. avgusta, nakon hapšenja osumnjičenog za ubistvo, i sutradan sahranjena. Rešili smo da objavimo Bogunovićev apel jer stojimo iza onoga što tvrdi, a tvrdi da je drastična degradacija novinarske etike kulminirala u izveštajima o Tijaninom kraju.

Bogunović navodi brojne stavke iz Kodeksa novinara Srbije i poziva urednike i novinare da ga poštuju: S novinarstvom je nespojivo objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta, glasina, izmišljenih pisama i pisama čiji autor nije poznat ili njegov identitet nije proverljiv. Novinar je, pre svega, odgovoran svojim čitaocima, slušaocima i gledaocima.

Tu odgovornost ne sme da podredi interesima drugih, a posebno interesima izdavača, vlade i drugih državnih organa. Novinar se mora suprotstaviti svima koji krše ljudska prava ili se zalažu za bilo koju vrstu diskriminacije, govor mržnje i podsticanje nasilja. Novinaru je zabranjeno da koristi neprimerene, uznemiravajuće, pornografske i sve druge sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu.

Novinar se u prikupljanju informacija ne sme služiti iznudom, pretnjom i proganjanjem izvora informacija. Novinar nikada ne sme da zloupotrebi emocije drugih ljudi, njihovo neznanje ili nedovoljnu sposobnost rasuđivanja. Novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama u kojima ima stradalih ili su teško pogođeni materijalni i drugi interesi građana.

Novinar ne treba da nastavi sa postavljanjem pitanja, telefoniranjem, fotografisanjem ili snimanjem privatnog lica pošto je zamoljen da odustane. Zabranjeno je da se, radi senzacionalizma, objavljuju informacije koje nisu neophodne za razumevanje suštine događaja, a pritom mogu da dovedu do uznemirenosti kako žrtava i njihovih bližnjih, tako i šire javnosti. Nepoštovanje ili selektivno poštovanje Kodeksa zarad tiraža, čitanosti ili gledanosti na prvom mestu je neljudski, a potom i krajnje neprofesionalno.

Pošto konstatuje da nema delotvornog načina za sankcionisanje nepoštovanja Kodeksa, Bogunović kaže: „Mediji jesu tu da služe kao glas naroda i, iako narod diktira šta želi da čuje i vidi, na medijima je da odaberu kako će to prezentovati.“ U pravu je. Lešinarsko novinarstvo nije samo seirenje nad smrću, ono je smrtonosno za profesiju. Ubiće i poslednji trag ljudskosti i pristojnosti u ovoj našoj nekada časnoj i uglednoj profesiji.

Mi koji je čuvamo imamo pravo to da kažemo. „Blic žena“ je živi dokaz da tiraž nije opravdanje za objavljivanje bljuvotina. U deset godina, koliko magazin postoji, uvek je bio daleko najtiražniji i najčitaniji u zemlji, a nikada nije objavio ništa čega bi se redakcija stidela. 

Ružica Mevorah, glavna i odgovorna urednica

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi