Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Podrška sa svih strana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 08. 2014.

Autor: R. D. Izvor: Danas

Akcija dnevnog lista Danas „Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca“ u Nišu

Podrška sa svih strana

Lepa akcija, beležimo krajnje jednostavan komentar jednog od posetilaca štanda Danasa na platou ispred niškog Tržnog centra „Kalča“, gde je prošle subote organizovana akcija „Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca“.

 

Upravo ovakav komentar mogao bi da bude najkraći „izveštaj“ sa akcije, koja se u Nišu organizuje petu godinu zaredom.

Konkretan povod za njeno organizovanje bio je specijalni dodatak na osam strana posvećen 49. Niškim filmskim susretima, koji su takođe počeli u subotu i trajaće do 29. avgusta.

Uz kupljeni primerak novina, u kojima je bio specijalni dodatak posvećen 49. Filmskim susretima, vredna ekipa Danasa čitaocima je poklanjala knjige u izdanju naše i drugih kuća, a moglo se dobiti i „nešto sasvim drugačije“, poput, recimo, kafe.

Ovakvi i slični napici „služeni“ su i u obližnjem kafiću, gde se drugi deo ekipe našeg lista družio sa saradnicima, prijateljima, kolegama i čitaocima, koji su želeli da sa nama razmene i koju reč više.

Debatovalo se, deljene su različite informacije i napravljen je poneki intervju. Razgovaralo se i o medijskoj situaciji u Srbiji i Nišu, kao i o pisanju Danasa, za koji su uglavnom pale samo reči hvale, mada se ni na kritiku ne bismo „ljutili“, pošto je najčešće vrlo potrebna i korisna.

Kažnjavanje Danasa od strane Poreske uprave sa pet miliona dinara zbog nepoštovanja pojedinih odredbi Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom naišlo je na kritike zbog drakonskog iznosa, selektivnosti prilikom primene zakona, kao i sumnje da bi kazna mogla imati drugačiju pozadinu i služiti za „disciplinovanje“ medija.

Zamenik glodura Niške televizije Milan Petković podsetio nas je da su novoosnovano Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS), kao i Sindikat novinara Srbije (SINOS) javno reagovali, glavni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević ponudio je podršku tog internet portala, a članica niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma Vesna Crnogorac nas je informisala da prijatelji Danasa na Fejsbuku već „prikupljaju novac“ u znak solidarnosti sa našom kućom.

Prvi je na štand stigao gradonačelnik Niša Zoran Perišić (SNS), koji je kupio Danas i odabrao knjigu, a posle kraćeg razgovora otišao na službeni put u Zaječar.

Odmah potom „stigla je i opozicija“ u liku Dušana Milisavljevića, poslanika DS i doskorašnjeg predsednika Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije.

Potom su nas posetili gradski većnik zadužen za kulturu i informisanje Srđan Aleksić, direktor Internacionalnog džez festivala Nišvil Ivan Blagojević, predsednik Izvršnog obora DS i nekadašnji gradonačelnik Niša Goran Ćirić, predsednik Okružnog odbora SPS Nišavskog okruga Igor Novaković, ekspredsednik gradske opštine Medijana i istaknuti pripadnik Nove demokratske stranke Dragoslav Ćirković, predsednik gradske opštine Palilula Boban Džunić...

Na štandu je bio i Goran Stanković, pisac i jedan od urednika u Niškom kulturnom centru, koji je organizator Filmskih susreta. Već tradicionalno, naši gosti bili su Predrag Jelenković i Dragan Aranđelović Ara iz Niške priče, koja je nastala nakon što je grupa članova napustila LDP. Ekipu Danasa pozdravili su koordinatorka Lokalnog antikorupcijskog foruma Valentina Krstić, zamenik direktora Kliničkog centra Saša Živić, predsednik Centra za zaštitu potroš ača Forum Jovan Jovanović, bivši načelnik niške Policijske uprave Radisav Gvozdenović, regionalni poverenik UGS Nezavisnost Bratislav Cenić...

Novine iz kombija i pokloni sa štanda polako su nestajali. Popodnevna letnja vrelina bila je sve veća. Agilnoj i verziranoj ekipi Danasa nije padalo na pamet da se žali, ali je vrućina učinila svoje. Bilo je vreme za okrepljenje „Kod Marjana“, pa za put za Beograd. Do sledeće akcije „Hiljadu poklona...“, koja u Nišu uvek bude, kako to reče posetilac lepa.

Sećanje

Dnevni list Danas poklonio je 50 primeraka Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju u Nišu, u znak sećanja na prijatelja našeg lista, preminulog slikara i osnivač a Niš art fondacije Radovana Laleta Đurića. Mladi umetnici koje je njegova fondacija okupljala oslikali su i na drugi način oplemenili ovu kliniku, u okviru akcije „Humanost u boji“.

Kolege

Do štanda Danasa došle su kolege iz agencije Beta, Blica, Večernjih novosti, Radio Beograda, Južnih vesti, Televizije Zona plus, Niške televizije... Akciju su najavile Niška televizija i Televizija Zona plus, kao i Južne vesti, a snimala je ekipa Zone plus, za koju je govorio direktor Danasa Dušan Mitrović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi