Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Beograd dere kožu kosovskim Srbima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 08. 2014.

Autor: J. L. Petković Izvor: vesti-online.com

Beograd dere kožu kosovskim Srbima

Grupu od deset novinara, koja se u četvrtak veče vraćala sa Kosova za Beograd iz Velike Hoče, zadržala je sat vremena srpska policija na prelazu Jarinje, ne dozvoljavajući kombiju u kome su bili da pređe u centralnu Srbiju.

 

Problem je nastao jer je vozač kombija opštine Gračanica dan ranije za Beograd otišao preko prelaza Merdare gde je dobio prokupačke probne registarske tablice, a kaznu su mu napisali jer navodno ne može s takvim tablicama da uđe u centralnu Srbiju preko drugog administrativnog prelaza.

Novinari, koji su se vraćali sa obeležavanja 16 godina od otmice kolega sa Radija Prištine, Đura Slavuja i Ranka Perenića, pušteni su nakon intervencije ministra policije Nebojše Stefanovića, ali problem sa propisom koji u praksi ograničava slobodu kretanja Srbima južno od Ibra je ostao.

- Ti propisi ograničavaju slobodu kretanja i hitno moraju da se menjaju. U policiji nam je rečeno da je policajac postupio u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja, članom 295 koji reguliše upotrebu privremenih tablica iz čega proizilazi da naši građani na KiM, a to se posebno odnosi na one koji žive južno od Ibra, jer moraju da koriste privremene kada pređu u centralnu Srbiju, mogu da prelaze samo preko Merdara. Uradićemo sve što možemo da se traži bolje rešenje, ali je to, pre svega do policije koja treba da nađe bolji mehanizam da bi ljudi mogli da koriste sve prelaze, kaže Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije.

Gratis za Albance sa juga Srbije

Kada građani sa Kosova ulaze u centralnu Srbiju moraju da plate mesečno osiguranje bez obzira koliko ostaju, dok građani Srbije kada ulaze na Kosovo imaju opciju da plate osiguranje od 20 evra za sedam dana. Kosovska Vlada je prošle godine donela odluku da su Albanci iz tri opštine sa juga Srbije prilikom ulaska na Kosovo oslobođeni plaćanja osiguranja.
- Ne znam zašto to Vlada Srbije ne uradi recimo za Srbe sa Kosova koji ulaze u Srbiju, kaže Budimir Ničić.

Srbi južno i severno od Ibra žive u različitim okolnostima, podseća gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović.

- Dok Srbi na severu imaju mogućnosti da voze sa srpskim registarskim tablicama i vozačkim dozvolama RS, Srbi južno od Ibra to nemaju. A propisi koji su na snazi apsolutno ne prepoznaju bilo šta što postoji na Kosovu i Metohiji, dakle sistem nije prilagođen za ove okolnosti. Često se dolazi u situaciju da službenici koji sprovode te propise u strahu da ne budu kažnjeni ih sprovode rigoroznije nego što bi imalo potrebe. Propise treba upodobiti kako se takve stvari ne bi dešavale. Ne želim da verujem da MUP Srbije, niti bilo koja institiucija želi da oteža Srbima život - kaže Stojanović.


Građani Kosova koji ulaze u Srbiju osiguranje na prelazima plaćaju Dunav osiguranju, dok građani Srbije koji ulaze na Kosovo plaćaju osiguranju Siguria koje je u vlasništvu Bedžeta Pacolija. Inače, predstavnik kosovske Asocijacije osiguravajućih društava za razgovore sa srpskim osiguravajućim društvima u Briselu je Rahman Pacoli, brat Bedžeta Pacolija, potpredsednika Vlade Kosova.

Osim što su ograničeni pravilima, sloboda kretanja Srbe na Kosovu bije i po džepu. U praksi to izgleda ovako: Srbin koji živi južno od Ibra i koji ima tablice za oznakom KS (dogovorene u Briselu, a južno od Ibra uglavnom te oznake imaju samo Srbi) pri ulasku u centralnu Srbiju na prelazu Merdare mora da plati osiguranje od 108 evra za mesec dana i ne mora da skida tablice. Međutim, ako ima tablice RKS
(po kojima kosovski saobraćajac neće znati da ste Srbin) pri prelasku u centralnu Srbiju plaća 108 evra osiguranje i mora da da još 2.000 dinara za probne tablice. Osim toga, njihovo korišćenje plaća još 500 dinara po danu. Dakle, Srbina južno od Ibra, mesec dana boravka u centralnoj Srbiji košta najmanje 250 evra.

Političari u mafijaškom kolu

- Beograd i Priština, odnosno Borko Stefanović i Edita Tahiri još pre više od tri godine postigli su dogovor o slobodi kretanja koja se plaća, ali nismo znali da će to plaćanje trajati ovoliko dugo. Mislim da je u pitanju čista pljačka građana i Srbije i Kosova. U pitanju je "mafijaška" pljačka naroda od strane osiguravajućih društava koja se navodno godinama dogovaraju kako da reše problem i lažu narod. Te biće rešeno u junu, te u septembru, pa u februaru i tako pune tri godine. Političari sve to nemo posmatraju jer su verovatno pojedini i uključeni u to mafijaško kolo.

Neshvatljivo je da su Vlade Srbije i Kosova uspele da postignu dogovor o takozvanoj slobodi kretanja, a da tri godine ne mogu da narodu omoguće tu istu slobodu, nego mu deru kožu i maltretiraju na svakom koraku - kaže Budimir Ničić, predsednik Društva novinara Kosova i Metohije.

Komentari (3)

ostavi komentar
uto

26.08.

2014.

anonymous М.Ј.Ч [neregistrovani] u 22:24

Отписани

У Србији ништа ново, на Косову старе приче - муке по ОТПИСАНИМА. Распирио ветар низ Ибар српски јад и чемер, све од Лаба и Ситнице и отуд од Дренице, па до Мправе једне и друге ,одакле се даље ка граду беломе црни јад Срба с Косова ни у ветру више не наслућује, а камоли у леденим душама оних доброљуба душебрижних за колевком српства. Ни таблице ни пасоши, староставна знамења и завештања, од тога да је Косово Србија и да је Србија и на Истоку и на Западу и да је улазак Србије у ЕУ циљ над свим циљевима, макар и без гаћа и без главе, онда нема ниједне те муке Срба на Косову која би била изнад тог зацртаног задатка и која би угрозила његово писање по диктату учитеља из Брисела.
Све је на Косову отписано, и таблице и пасоши, и језик и песма, и крв је отписана, и душа српска и будућност, и реке и планине, потоци, вододелнице и удолине и развалине...и ви моја браћо и сестре Срби сте отписани. Отписао вас је ”онај” у кога сте се највише клели и Богу молили. И недавно сте му поверовали, а ”он” није умео да удари песницом о сто и каже: доста више. Онда би могло да буде бар неке наде. Сада више нема ничега. Бог је високо а ”он” је много ниско пао. Није се ни повио, није покушао ни да клекне, легао је ...

Odgovori
pon

25.08.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 09:47

pljačka i maltretiranja

Ovakav tekst se treba0 p0javiti odavno, a ne onda kada su u to bili uključeni novinari iz Srbije, jer je velika sramota šta nama "srbima" sa KIM radi tzv.majka Srbija. Iz godine u godinu ona nas sve više udaljava od sebe npr.vadjenje lične karte obuhvata dupli odlazak u Leskovac, Niš itd. , zatim da bi srbin sa Kosova i Metohije dobio izvod iz matične knjige (rodjenih na podrucju Prištine) on ode tamo (NIŠ), preda dokumente uz iživljavanje zakažu mu termin možda i za mesec dana, i kada dobije izvod, uz debelo naplacenu taksu, on bude ručno napisan pisanim slovima koja se teško tumače, zamislite to u današnjem vremenu kompjutera i tehnologije.Zatim država Srbija uveliko priča kako je ,,Kosovo deo Srbije" a srbi sa kosova nemaju pravo na SRPSKI PASOŠ a sa druge strane mađari iz Vojvodine iako nisu građani mađarske imaju pravo na MAĐARSKI pasoš, pa vidite gde ima tu pravde i koliko Srtbija brine za srbe sa KIM... i još mnogo ovakvih primera

Odgovori
ned

24.08.

2014.

MIKI [neregistrovani] u 01:53

Svala cast

Svaka cast za clanak, trebalo bi cesce pisati o ovome problemu sve dok se neresi i izvrsiti pritisak na vladu kako bi se ovaj problem sto pre resio...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi