Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Na prodaji „Utva”, „Petrohemija”, „Vrdnik”, „Dnevnik holding”...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 08. 2014.

Autor: V. Čvorkov Izvor: Dnevnik

Na prodaji „Utva”, „Petrohemija”, „Vrdnik”, „Dnevnik holding”...

Agencija za privatizaciju Srbije objavila je juče javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti investitora za privatizaciju 502 preduzeća. Na spisku su brojni nekadašnji privredni giganti koji su u međuvremenu pali na niske grane i prethodnih godina niko nije želeo da ih kupi, ali i brojna mala preduzeća, od kojih nisu retka ni ona bez zaposlenih.

 

Među najpoznatijim kompanijama koje se nude na prodaju su PIK „Bečej“, PK „Beograd“, Fabrika automobila „Priboj“, Metanolsko-sirćetni kombinat „Kikinda“, pančevački HIP „Petrohemija“, farmaceutska kompanija „Galenika“... 

Od velikih firmi iz Vojvodine tu su i pančevačke „Azotara” i „Utva”, somborski „Boreli”, „Hipol” iz Odžaka, „Vršački vinogradi”... Na spisku je i veliki broj poljoprivrednih gazdinstava, kao što su „Bačka” iz Sivca, „Graničar” iz Gakova, „Doža Đerđ” iz Bačke Topole... 

Od velikih kompanija tu su „Galenika”, „Simpo”, „Jat tehnika”, „Jumko”, „Zorka”, „Prva petoletka”...

Interesantno je da se prodaje i veliki broj medijskih kuća, pa su kupcima ponuđene i lokalne radio i televizijske stanice i novine iz gotovo svih gradova u zemlji. Tu su i neke od poznatih izdavačkih kuća, poput „Dnevnik holdinga”, „Politike” A D, „Zavoda za udžbenike”, „Prosvete”... Na spisku su još i novosadsko preduzeće za proizvodnju filmova „Tera film”, vrdnička banja „Termal”, kovinski rudnik, Fudbalski klub „Rad”, Dvorana beogradskog Doma sindikata... Najviše ponuđenih firmi je iz oblasti prerađivačke industrije (113), slede one za popravku vozila (83), informisanje i komunikacije (73), poljoprivrednih dobara je 35...

Pomenuti poziv upućen je na osnovu nedavno usvojenih izmena Zakona o privatizaciji, a iz Vlade su prethodnih dana najavili novi veliki privatizacioni talas društvenih preduzeća i u onih restrukturiranju.

Kako se navodi u pozivu, u roku od 45 dana nakon isteka roka za dostavljanje pisama, Agencija će Ministarstvu privrede dostaviti predloge modela i metoda privatizacije za svako pojedinačno preduzeće. Na osnovu predloga Agencije, doneće se odluka o modelu i metodu privatizacije, početnoj ceni i merama za pripremu i rasterećenje subjekta privatizacije, navedeno je u javnom pozivu. Po Zakonu o privatizaciji, obavezan rok za privatizaciju društvenog kapitala je do 31. decembra 2015. godine.

Direktorka Agencijinog centra za privatizaciju Ivana Ranković Blažević kaže da bi prvo od tih preduzeća moglo biti prodato već do kraja godine. 

– Javni poziv traje 30 dana, do 15. septembra. Potencijalni kupci u pismu treba da navedu preduzeće za koje su zainteresovani, indikativnu cenu koju su spremni da plate za kapital i imovinu, kao i broj radnika koje bi zaposlili i investicioni program – rekla je Ivana Ranković Blažević. 

Ona je podsetila na to da kupci u postupku privatizacije mogu biti sva domaća i strana pravna lica i građani, i da je moguće da se ta lica udružuju radi kupovine ili strateškog partnerstva. S druge strane, kupci ne mogu biti oni koji su ranije učestvovali u privatizaciji a s njima su raskinuti ugovori ili u tom smislu imaju neke neizvršene obaveze. 

Inače, u pozivu su objavljeni detaljni podaci za svako preduzeće – finansijski izveštaji, vlasnička struktura, proizvodni kapaciteti, istorija privatizacije, udaljenost firmi od saobraćajne infrastrukture i slično. 

Katanac

Ivana Ranković Blažević kaže da će kod preduzeća koja ne budu imala zaintresovane kupce Agencija za privatizaciju pokretati postupak stečaja i likvidacije. 
– To posebno odnosi na sva društvena preduzeća koja ne budu privatizovana do kraja 2015. godine, kao i na ona koja ne obavljaju delatnost, nemaju zaposlene, ne prave bilanse i praktično ne učestvuju na tržištu kao pravna lica – navela je ona.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi