Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Odbor usvojio predloge tri medijska zakona
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 07. 2014.

Izvor: Danas, Beta

Odbor usvojio predloge tri medijska zakona

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje prihvatio je juče u načelu predloge tri medijska zakona. Parlament će danas na vanrednoj sednici razmotriti predloge zakona o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima.

Na sednici Odbora, kojoj je prisustvovao ministar kulture Ivan Tasovac, opozicija je zamerila što se zakoni donose po hitnom postupku.

Ministar kulture i predstavnici vladajuće koalicije na te kritike su odgovorili da se o usvajanju tih zakona govori već dve godine i da je o njima bila organizovana i javna rasprava.

Srpska napredna stranka (SNS) je najavila da će podržati predložene zakone koje je ocenila kao „fantastične i izvanredne“, a podršku je najavio i Srpski pokret obnove. Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov kazala je da poslanici imaju malo vremena da se pripreme za raspravu o tim zakonima, da je predsednica parlamenta Maja Gojković pristala da Skupštinu Srbije svede na formu i usputnu stanicu za ono što je premijer zacrtao.

Ministar kulture je rekao da se ubrzanom procedurom usvajanja predloženih zakona ne narušava dostojanstvo parlamenta, da je potpuno poštovana procedura, da se oni donosi po „krajnje usporenoj proceduri“ i da sigurno ne bi ušli u skupštinsku proceduru po hitnom postupku da nije bilo poplava.

Odgovarajući na zamerku opozicije o hitnom postupku, šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić rekao je da je 2001. godine od 22 do 23 odsto svih usvojenih zakona bilo doneto po hitnom postupku, a da je 2011. pod vođstvom DS 89 odsto zakona usvojeno po hitnom postupku.

On je dodao da hitnim postupkom za raspravu o tim zakonima nije prekršen Poslovnik o radu koji je donela svojevremeno DS. Na pitanje opozicije kakvo je mišljenje Evropske komisije o predloženim zakonima, ministar kulture je kazao da je Evropska komisija dala pozitivno mišljenje na sva tri zakona, a da su novinarska udruženja i nevladine organizacije mogle da daju svoje mišljenje tokom javne rasprave.

Tasovac je, predstavljajući predložene zakone, kazao da je predviđeno povlačenje države iz vlasništva u medijima do jula 2015, transparentno vlasništvo u medijima, definisanje javnog interesa i zaštita medijskog pluralizma, ukidanje televizijske pretplate, ali i uvođenje takse koja će se plaćati od 1. januara 2016. godine.

„Taksa ostaje jedini način finansiranja javnih servisa. Ona neće biti veća od 500 dinara. Evropska praksa je pokazala da se suštinska nezavisnost javnih servisa obezbeđuje kada građani sami finansiraju javne servise“, kazao je Tasovac i naveo da je pretplata neka vrsta dobrovoljnosti, a taksa obaveza.

Dodao je da će se dva javna servisa Radiotelevizija Srbije i Radiotelevizija Vojvodine do uvođenja takse finansirati iz državnog budžeta, čime će se, naveo je, obezbediti stabilnost u radu i unapređenje kvaliteta programa.

Iz budžeta do privatizacije tri medija

Država će nastaviti da finansira iz budžeta tri medija u svom vlasništvu do 1. jula iduće godine, do kada je predviđena njihova privatizacija, predviđeno je Predlogom zakona o javnom informisanju. Predloženim zakonom predviđeno je da se za agenciju Tanjug, novinsko preduzeće Panorama i Radio Jugoslaviju iz budžeta za 2015. godinu obezbedi nešto više od 178 miliona dinara za rad tih medija u prvih šest meseci 2015. godine, do kada je predviđena njihova privatizacija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi