Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bivši direktor CIA kupio sajt „Blica“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 07. 2014.

Autor: N. G. Izvor: Informer

Bivši direktor CIA kupio sajt „Blica“

Bivši šef CIA Dejvid Petreus kupio je preko svoje „KKR grupe“ deo švajcarske kompanije „Ringijer“, u čijem se vlasništvu, između ostalog, nalazi i sajt „Blica“!

„KKR grupa“, inače vlasnik najvećeg srpskog kablovskog operatera SBB, otkupila je 14. jula za 180 miliona evra 49 odsto digitalnog dela „Ringijera“, koji u Srbiji pored sajta „Blica“ poseduje i sajtove „Alo“ i „24 sata“!

Kako je Informer već pisao, ova američka kompanija je pri kraju pregovora i s grčkom „Antena grupom“, najvećom medijskom kućom u jugoistočnoj Evropi i vlasnikom TV Prve i B92, što znači da će Amerikanci uskoro praktično zagospodariti medijskom scenom u Srbiji.

Profesor Radio-novinarstva na FPN Rade Veljanovski ističe da KKR može zakonito da kupuje i televizije i pisane medije, ali da u tom slučaju nastaje problem medijske koncentracije i prevelikog uticaja.

- Zakon dozvoljava posedovanje različitih medija u Srbiji, ali se mora obratiti pažnja na moguću medijsku dominaciju koja nikako nije dobra. Moraju se uvesti ograničenja koja će sprečiti koncentraciju vlasništva u jednoj zemlji, a RRA nikada nije reagovala na ove probleme. Zakon o RRA nije najbolje regulisan, jer postoje odredbe koje pod hitno moraju da se promene i zato smo pre dve godine predložili sve dopune i izmene koje se odnose na ovo pitanje. Ipak, ništa od toga nije usvojeno - objašnjava Veljanovski.

Direktor RRA Goran Karadžić, na drugoj strani, ne vidi ništa sporno u kupovini „Ringijera“.

- KKR, koliko ja znam, ne poseduje nijednu televiziju i zbog toga mogu da kupe „Ringijer“. Oni su jedan od pet najvećih investicionih fondova na svetu i takve firme po pravilu imaju dobre timove advokata koji ne prave greške zaključuje Karadžić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi