Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sporadično ugrožavanje slobode govora na internetu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 07. 2014.

Autor: D. Spalović Izvor: Politika

Sporadično ugrožavanje slobode govora na internetu

U medijima u Srbiji nema cenzure i može se govoriti samo o sporadičnim slučajevima ugrožavanja slobode govora, zaključili su učesnici panela o internet slobodama juče u Medija centru.

Novinarka Jovana Gligorijević navodi da je zajedničko svim tekstovima koji su skidani sa blogova ili sajtova koji su obarani to što su kritikovali vlast.

„Nemamo nikakve dokaze da iza tih pokušaja ugrožavanja slobode govora stoji vlast, niti smo ludi da bez dokaza to tvrdimo. Ali ako neko u ime ove vlasti to radi, onda je vlast dužna da zaštiti Ustav, koji zabranjuje cenzuru i koji garantuje slobodu govora, a ne da slušamo premijera sa govornice koji procenjuje da li je ovaj ili onaj tekst glup”, rekla je Gligorijevićeva.

Bloger Nikola Jovanović osudio je vređanje i pretnje koje je Ivan Jegorović, pomoćnik predsednika opštine Obrenovac preko „Fejsbuka” uputio Draganu Muraru, tviter aktivisti koji je navodno predvodio proteste Obrenovčana pre dva dana. On je pretnje ocenio kao zastrašivanje, ućutkivanje i javni poziv na linč.

„Svačije je pravo da izražava svoje stavove i mišljenje o bilo kakvoj društvenoj pojavi, a posebno u situaciji kada su životni uslovi toliko otežani, a dignitet ljudi toliko povređen, kao što je to slučaj u Obrenovcu. Ovaj slučaj otvorenih pretnji mora biti kažnjen, tim pre što dolazi iz organa vlasti, od kojih se očekuje upravo obrnuta reakcija. Očekujem reakciju tužilaštva”, kazao je Jovanović.

Bloger i bivši funkcioner URS-a Marko Selaković smatra da svako snosi odgovornost za javnu reč - i političari, i novinari, i „obični građani”. On takođe, navodi da država ne cenzuriše medije, ali da „kategorija profesionalnih egohranitelja” ima potrebu da se dodvorava vlasti.

Ima pritisaka na medije, samo su metode, u poređenju sa bivšim vlastima, sofisticiranije, kaže Selaković i dodaje da je problem i autocenzura i teška ekonomska situacija u zemlji.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović ocenio je da „novinarskoj zajednici” nedostaju elementarna profesionalna solidarnost i empatija, kao i da se navikavamo na „gromoglasnu tišinu”.

„Mi smo se, i kao pojedinci i na društvenom nivou, uplašili mehanizma koji vlada u medijskoj zajednici. Ako iskačete iz utvrđenog miljea, onda na vas kreću tabloidi, botovi, provlačenje kroz blato i to mnoge ljude tera na autocenzuru,”, kazao je Obradović.

Bloger Milan Kamponeski tvrdi da je bilo cenzure kada su na vlasti bili Dragan Đilas i Srđan Šaper koji su imali apsolutni monopol i „držali medije pod šapom”. On je naveo svoj primer privođenja iz 2012. godine kada je pisao o sistemu „Busplus”, ne o tome da ne treba plaćati kartu, već kako je firma sa 612 evra registrovanog kapitala i dve zaposlene osobe dobila posao da naplaćuje javni prevoz u gotovo dvomilionskom gradu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi