Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Najviše cenzure na Balkanu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 07. 2014.

Autor: D. D. Izvor: Danas

Najviše cenzure na Balkanu

Više od 170 slučajeva kršenja slobode govora prijavljeno je novoj platformi za beleženje takvih primera u zemljama članicama EU i kandidatima za članstvo od kada je pokrenuta krajem maja, a oko polovina takvih slučajeva potiče iz južne ili jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju novog portala.

Organizacije Indeks on senzoršip iz Londona i Oservatorio Balkani e Kaukaso iz Italije pokrenule su krajem maja internet sajt mediafreedom.ushahidi.com, koji beleži kršenje slobode medija u zemljama članicama EU i državama kandidatima za Uniju, prenosi Beta.

Sajt prikuplja i mapira informacije o kršenju slobode medija koje dobije od medijskih profesionalaca i građana novinara. Visoka koncentracija kršenja primećena je u Turskoj, Italiji i Srbiji, navodi se u saopštenju.

U Turskoj je prijavljeno 17 slučajeva, a finansijski i pravni pritisci su, kako se čini, glavno oruđe koje se koristi da ućutka kritičke glasove. U Srbiji, gde je prijavljeno 16 slučajeva, katastrofalne poplave u maju pokrenule su niz zabrinjavajućih postupaka zbog kojih su međunarodna i lokalna zajednica počele da preispituju stanje medijskih sloboda i širenje cenzure u zemlji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi