Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šabić: U toku neposredni nadzor nad internet provajderima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 07. 2014.

Izvor: Tanjug

Šabić: U toku neposredni nadzor nad internet provajderima

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da je u toku neposredni nadzor nad internet provajderima dodajući da Srbija ne može biti zadovoljna stanjem u toj oblasti.

"Evidentno je da veliki broj onih koji se bave provajdingom nije svestan ni najelementarnijih obaveza u odnosu na prava koja su građanima zajamčena. Nema jasnih predstava sta se mora preduzeti i to od najelementarnijih mera zaštite", rekao je Tanjugu Šabić.

Navodeći da rezultati pismenog nadzora, sprovedenog krajem prošle i početkom ove godine, predstavljaju ozbiljno upozorenje, poverenik je ocenio da podaci govore da veliki broj provajdera ne poznaje, pa samim tim i ne poštuje striktne, fiksne obaveze kada je u pitanju čuvanje i zaštita podataka.

Šabić je istakao da je nadzor u toku i da je upravo okončan u jednom od najvećih provajdera - Telenoru.

"Nadzor u Telenoru je trajao nekoliko dana i zapisnik se trenutno radi", rekao je Šabić dodajući da je zadovoljan kooperativnošću i spremnošću tog velikog provajdera da izađe u susret svim zahtevima poverenika u vezi sa pristupom različitim podacima i dokumenata.

Navodeći da se akcija nastavlja, on je istakao da je njen cilj da se napravi dobar analitički i sintetički izveštaj sa predlogom mera koje bi bile ponuđene vladi i parlamentu radi obezbeđivanja normalnih, minimalnih standarda u toj oblasti.

On je podsetio da je nakon akcije pismenog nadzora nad uglavnom svim provajderima internta - 200 subjekata koji to rade u Srbiji i najavio da će sprovesti neposredni nadzor nad manjom grupom od 30 povajdera.

Kako je istakao, u toj grupi se nalaze najmoćniji i najuticajniji provajderi sa najviše korisnika, ali i drugi provajderi koji su na osnovu rezultata iz pismenog nadzora na različite načine zanimljivi.

"To je jako kompleksan posao i težak zadatak" , zaključio je Šabić.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi