Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dogodine optužnica za ubistvo Pantića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 06. 2014.

Autor: Zorica Gligorijević Izvor: Politika

Dogodine optužnica za ubistvo Pantića

Činjenica da su iza rešetaka osumnjičeni za ubistvo novinara Slavka Đuruvije i da je podignuta optužnica za ovo krivično delo daje nadu da će se pred licem pravde naći i ubice i nalogodavci ubistva Milana Pantića, dopisnika „Večernjih novosti” iz Jagodine. Ovo je mišljenje predstavnika Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Verana Matića, predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara, i Ratka Dmitrovića, direktora i glavnog urednika „Večernjih novosti”, koji su juče povodom trinaestogodišnjice govorili na Trgu Milana Pantića.

 

– Ubeđen sam da ćemo, kada se ovde okupimo naredne godine, moći da konstatujemo da je podignuta optužnica i za ubistvo kolege Milana Pantića. To što me dovodi na ovu tvrdnju je činjenica da je provereno puno pogrešnih tragova koji su eliminisani i da je ostalo nekoliko tragova koji se odnose na „Jagodinsku pivaru” i cementaru u Popovcu. Poslednjih nedelja dobili smo puno tehničkih detalja i celokupnu komunikaciju sa 064 mreže, koja do sada nije bila dostupna – rekao je Matić juče u Jagodini.

On je dodao da je tim koji je uspešno završio slučaj Slavka Đuruvije pridodat radnoj grupi koja je radila istragu Pantićevog ubistva, tako da je devet operativaca MUP-a i Bezbednosno-informativne agencije angažovano na tom slučaju, pa Matić očekuje da će oni za nekoliko meseci otkriti ubice i nalogodavce.

– Uverena sam da dogodine nećemo biti na ovom mestu, a da se neće znati ko su nalogodavci i ubice Pantića. Možda će čak biti podignuta i optužnica. Imam poverenje u informacije koje dobijamo tokom istrage i, kada je ovaj slučaj u pitanju, optimističnija sam nego ranije. Ne znam da li je komisija naterala nekoga da radi više, ali kao njen član znam neke stvari o kojima ne mogu javno da pričam, ali sam ohrabrenija nego prethodnih godina kada sam ovde dolazila i pitala se da li ćemo ikada saznati ko je ubio Pantića. Stvarno mislim da smo na najboljem tragu – ocenila je Ljiljana Smajlović, glavna urednica „Politike” i predsednica UNS-a.

Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a, slaže se da je pritisak javnosti, to jest napor novinara da se otkrije istina, dao rezultat. Najznačajnije je što je formirana komisija koja državne organe neprestano drži pod kontrolom. I Dmitrović smatra da je bez pritiska javnosti nemoguće bilo šta uraditi.

– Nadam se da smo vrlo blizu rešenja ovog slučaja i taj ko je izvršilac i nalogodavac relativno brzo bi mogao da oseti sankcije za taj gnusni čin – rekao je Dmitrović.

Posle obilaska Pantićevog groba, mesta ubistva i trga koji nosi njegovo ime, kao i svake godine najboljim novinarima dodeljene su nagrade za novinarsku hrabrost „Milan Pantić”. Ovogodišnji dobitnici su Sofija Babović, dopisnica „Večernjih novosti” iz Kruševca, i Nemanja Jovanović, fotoreporter agencije Tanjug.

– Kao i prošle godine, i danas moram da izrazim žaljenje što nema nikog i gradskih struktura. Ne znam da li to nešto govori, ali nije lepo – izjavio je Dmitrović u jagodinskoj biblioteci „Radislav Nikčević”, u kojoj je nagrađenima dodelio plakete.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi