Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Cenzurom protiv ‘cenzure’!?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 06. 2014.

Autor: A. T. Izvor: Informer

Cenzurom protiv ‘cenzure’!?

Ambasador SAD Majkl Kirbi, šef delegacije EU Majkl Devenport i predstavnica OEBS Deniz Jazidži ponovo su juče optužili srpsku vladu i medije za cenzuru, a onda novinarima Informera nisu dozvolili da postave bilo kakvo pitanje!?!

Na jučerašnju iznenada sazvanu panel diskusiju o cenzuri, autocenzuri, napadima na sajtove i blogove, koju je u Domu omladine u Beogradu organizovao u široj javnosti potpuno nepoznati Centar za nove medije „Liber“ (!?!), nije pozvan niko od „osumnjičenih“ - ni predstavnici Vlade, ni urednici, ni vlasnici medija. Organizatori skupa na kome se govorilo o slobodnom novinarstvu prekršili su tako osnovno pravilo novinarstva da uvek mora da se čuje i druga strana.

Još je zanimljivije da je na skupu posvećenom slobodi govora novinarima bilo zabranjeno da postavljaju pitanja iako je to prvobitno bilo predviđeno. Plan je naprasno promenjen tokom debate, pa su Kirbi, Jazidži i Devenport skup napustili odmah po završetku prvog dela debate...

- Ne mogu sada, na izlazu sam, žurim - bilo je jedino što je Devenport rekao užurbano izlazeći iz prepune sale.

Na pitanje Informera zašto na ovaj panel nisu pozvani svi mediji i predstavnici vlasti, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je samo:

- To nije pitanje za mene. Moraćete da se obratite organizatorima skupa! Međutim, do predstavnika organizatora, fantomske organizacije „Liber“, juče je bilo nemoguće doći.

Komentarišući ovu očiglednu „cenzurisanu“ debatu o cenzuri u medijima, generalni sekretar UNS Nino Brajović kaže da je nedopustivo da novinaru bude uskraćeno pravo da radi svoj posao.

- Svako ko je optužen za cenzuru i uticaj na medije trebalo je da bude pozvan da govori o tome. Takođe, svako ko organizuje debatu treba da da šansu novinarima da postavljaju pitanja. Samo to se može smatrati profesionalno organizovanom debatom - ističe Brajović.

Glavni urednik nedeljnika „Pečat“ Milorad Vučelić sve ovo vidi kao nastavak orkestriranog napada na vladu premijera Vučića.

- U toku je akcija disciplinovanja Vučićeve vlade, a ovo je samo pokazna vežba s porukom svim protivnicima vlasti da se okupe i pokušaju da sruše rezultate martovskih izbora - napominje Vučelić.

Cvijanović: Strane diplomate i ološ elita

Glavni urednik „Novog standarda“ Željko Cvijanović smatra da je hijerarhijski najstarija cenzura u Srbiji koju vrše zapadne diplomate:

- Rasprava o slobodi medija kojoj ton daju zapadne diplomate i domaća ološ elita isto je što i debata vukova o zaštiti ovaca. Normalno je da na takvim skupovima ne može biti ni „okrivljene“ strane, ni istinskih žrtava cenzure, pa ni pitanja, od kojih bi neka mogla da budu i o Snoudenu, Asanžu ili medijskoj demonizaciji svakoga u Srbiji ko se suprotstavi politici Zapada. U tom smislu Vučićeva reč o cenzuri bila je veoma značajna, a sad ostaje da se vidi koja će Brankica imati hrabrosti da se njome pošteno bavi...

Moj ugao

Ljiljana Smajlović, urednik “Politike”

Malo je neobično da na  panel diskusiju ne budu  pozvane obe strane. Udruženje novinara Srbije to ne bi radilo na takav način.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi