Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ukidaju pretplatu za RTS, ali ne znaju kad
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 04. 2014.

Autor: M. M. S. Izvor: Informer

Ukidaju pretplatu za RTS, ali ne znaju kad

Obećanje Vlade Srbije od pre gotovo godinu dana da će se ukinuti pretplata za RTS još nije ispunjeno, a verovatno neće biti ni u skorije vreme. Naime, u nadležnom Ministarstvu kulture i informisanja kažu da se radi na izmeni zakona, ali ne mogu da preciziraju kad ćemo prestati da plaćamo pretplatu na javni servis.

Na pitanje Informera kad se može očekivati ukidanja RTV pretplate, pomoćnik ministra informisanja Saša Mirković odgovara da je u ovom trenutku teško dati tačan odgovor.

- Ukidanje pretplate je u vezi sa usvajanjem medijskih zakona čija je izrada u završnoj fazi. Postojanje RTV pretplate se bazira na Zakonu o radiodifuziji, koji će se primenjivati do usvajanja nove medijske regulative - kaže Mirković.

Pare iz budžeta

On nije mogao da objasni ni zašto građani RTS trenutno finansiraju dvostruko, odnosno preko računa za električnu energiju i indirektno, preko budžeta, iz kog se takođe izdvaja novac za funkcionisanje javnog servisa.

- Još se radi na tekstu Nacrta zakona o javnim medijskim servisima, tako da je teško odgovoriti na pitanje u vezi sa budućim finansiranjem Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine - poručuje Mirković.

Podsetimo, zbog velikog broja građana koji su odustali od plaćanja RTV pretplate Vlada Srbije je ove godine izdvojila čak 7,5 milijardi dinara za javni servis. Dvostruko finansiranje trebalo je da bude kratkog daha, ali se odužilo zbog izbora i pauze u skupštinskom radu. Međutim, još veći je problem što pretplata može biti ukinuta samo privremeno, do početka 2016, za kad se najavljuje njeno ponovno uvođenje.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović smatra da pretplatu ne treba ukidati.

- Država je najodgovornija za nemaštinu u javnim servisima i smatram da ne treba ukidati ni podršku iz budžeta, sve dok RTS i RTV ne stanu na noge.

Očekujem da će to biti za dve-tri godine, tako da bi tek tad tebalo da ukinemo budžetsko finansiranje. Pretplata je preduslov za nezavisnost javnih servisa, posebno kad u budžetu postoji ogroman javni deficit - smatra Brajović.

Procenjuje se da je RTS prošle godine, umesto 2,5 milijardi dinara uspeo da naplati nepunih 379 miliona dinara, jer nema osnov za pokretanje tužbi protiv dužnika, što građani vešto koriste.

Teško do naplate

Nemogućnost javnog servisa da naplati tužbe protiv građana koji ne plaćaju pretplatu posledica je toga što se ona plaća preko „Elektroprivrede Srbije“ (EPS), a rok zastarelosti dugova je 12 meseci. S druge strane, EPS ne može da tuži dužnike zato što ne proizvodi TV program, tako da su mali izgledi da će javni servis naplatiti dugove.

Moj ugao

Miloš Rajković, Savet RRA

Lepo ste primetili da se ukidanje pretplate oteglo, ali imam utisak da ćemo plaćanje teško izbeći. Ukoliko je pretplata cena opstanka javnog servisa, spreman sam da je plaćam doveka.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi