Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Od bučnog kritičara vlasti do ćutologa u vlasti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 02. 2014.

Izvor: Danas

Od bučnog kritičara vlasti do ćutologa u vlasti

Mojović: Otkad je ušao u Vladu, Tasovac burno reaguje samo na kritiku. Vukašin Obradović: Ministru najviše zameram ćutanje o bitnim stvarima.

Načela ćutanja drži se i u aktuelnoj izbornoj kampanji, budući da nije želeo da reaguje na navode svoje koleginice iz vlade, ministarke energetike Zorane Mihajlović, da pojedini mediji, uključujući Danas, „kriminalizuju“ vladajuću SNS. Umesto konkretnog odgovora Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je zabrinutost zbog „novog talasa zagađenja javnog prostora“ i apelovalo na političke stranke, medije i ostale učesnike u izbornom procesu da svojim „izjavama, tekstovima i postupcima ne doprinose nastavku tog veoma opasnog trenda“.

U resornom ministarstvu naš list ni posle više dana nije uspeo da dobije  odgovore na pitanja zašto ministar Tasovac ne daje izjave za javnost i koji su konkretni rezultati ostvareni za vreme njegovog mandata. Gorica Mojović, funkcionerka DS i članica Odbora za kulturu u minulom sazivu Narodne skupštine, kaže za Danas da je u rekonstruisanoj vladi „neosporno s najvećom podrškom javnosti, čak s oduševljenjem“ primljen izbor Tasovca.

„I danas, posle skoro pola godine, neki ga i dalje hvale i očekuju novu strategiju, odlučan pristup rešavanju ogromnih problema u kulturi. Njegov bivši kolega Saša Radulović izjavio je da je jedino Ivan Tasovac sprovodio reforme. Još samo da nam je on ili sam Tasovac rekao - koje“, upozorava Mojovićeva. Sagovornica Danasa navodi da je Tasovac, „koji se kao direktor Beogradske filharmonije često pojavljivao u javnosti, najčešće začikavao vlast, kad je i sam postao vlast, odlučio da zaćuti, a burno reaguje saopštenjima i pismima na svaku vrstu kritike, na svako upozorenje da nešto nije dobro“.

„Šta, inače, treba da radi Ministarstvo? Da raspodeljuje pare i bavi se rešavanjem problema u kulturi. Bavi li se time? Konkursi za programe i projekte kasne, a i njihov sadržaj je problematičan. Sistemska pitanja se ne rešavaju, naprotiv, donose se zakoni koji ozbiljno ugrožavaju delatnost kulture. Osim na Kustendorfu i na koncertima Filharmonije, ministar se gotovo nigde ne pojavljuje, oglašava se saopštenjima, ali zato državni sekretar daje izjave u stilu: nikad nije bilo bolje, nikad više para! Gde su te pare i te reforme i te mere? Kako nam nedostaje onaj Tasa iz Filharmonije! On bi najbolje, najduhovitije, najtačnije raspalio po ovom Tasovcu, ministru kulture!“, zaključila je Gorica Mojović.

Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, u izjavi za Danas je ukazao da bi davanje izjava trebalo da bude ne stvar odluke već obaveza za Tasovca, kao i da je nejasno zašto je izbegavao da govori u nekim situacijama koje su bile jasne i precizne.

„Ne može se dati konačna odluka o radu Ministarstva jer nismo dobili reviziju Zakona o javnom informisanju, kao ni zakone o javnim servisima i radiodifuziji, ali ono što najviše zameram jeste ćutanje o bitnim stvarima, uključujući slučaj Danasa. Neophodno je da javnost čuje jasan stav Ministarstva, da se ono opredeli između različitih vrednosnih sistema koji su nude u debatama“, naglasio je Vukašin Obradović.

„Statistička greška“

Ivan Tasovac je, pre nego što je postao ministar, neretko oštro reagovao na izjave državnih zvaničnika. Na primer, u martu 2013. napisao je na svom Tviter nalogu, povodom izjave predsednika Tomislava Nikolića da se "kultura ne može posmatrati kao trošak", kako je "sa 0,6 odsto iz budžeta kultura statistička greška".

 

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

19.02.

2014.

Milutin [neregistrovani] u 15:45

Samo vas gledam

Cilj je jasan. Medijski tajkuni bi da se dokopaju još para. Kada pogase medije u vlasništvu građana više neće biti izbora. Moraćemo da gledamo njihove estradne televizije i čitamo njihova tabloidna izdanja koja pretenciozno nazivaju novinama, misle oni.
Duvaju u zurle, udaraju u talambase, telale* i uzvikuju nešto slabo razumljivo, valjda na turskom. Da zaplaše protivnike, a sebi podignu rejtingt, šta li?
*telal (arap. dallal, tur. tellal) javni vikač, glasnik

„Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor protivi se najavljenoj obaveznoj privatizaciji lokalnih medija u Srbiji. On smatra da je neistina da je privatizacija lokalnih medija praksa Evropske unije, navodeći primer Mađarske, gde su, prema njegovim rečima, lokalne samouprave osnivači više od 300 lokalnih medija.“ (TANJUG)
„Koalicija ZUM, SINOS, Sindikat Studija B i Kragujevacka inicijativa još jednom podsećaju da su regionalni javni servisi praksa evropskih država poput Nemačke, Austrije, Danske, Švedske, pa argument da Evropa ne podržava njihovo formiranje u Srbiji očigledno ne stoji.“ (RTK)
„Od 56 privatizovanih medija u Srbiji danas uspešno radi samo jedan.“ (Danas)

Odgovori
uto

18.02.

2014.

З. Лазић [neregistrovani] u 13:16

Ћутање је за неког злато

Сад је очитије но икад да таблоидизацију врше по правилу приватни медија. Можемо да замислимо шта би тек било када би се, оно што је остало од државе, сасвим повукло из медија. "Луде куће", "Велика браћа", "Фарме", "Тренуци истине", то је сјајна будућност коју ће нам подарити наши "реформатори". Најтрагичније у читавој ствари је што управо такви (читај приватни) медији преко државне касе и великих јавних предузећа захватају апсолутно највећи део колача. Не треба њима она цркавица коју деле локални емитери, њима и њиховим власницима је потребна апсолутна моћ у којој ће креирати своју истину. Ваљда је и министру све јасно па се зато и не оглашава.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi