Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Papović: Ne plaćam RTV pretplatu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 02. 2014.

Autor: Dnevnik online Izvor: N. Radman

Papović: Ne plaćam RTV pretplatu

Iako je Vlada Srbije usvojila Uredbu o privremenom finansiranju javnih servisa, Radio-difuzne ustanove Srbije i Radio-difuzne ustanove Vojvodine, iz republičkog budžeta, za šta je predviđeno 7,5 milijardi dinara, na računima za potrošenu električnu energiju i ovog meseca našla se stavka RTV pretplate.

S obzirom na to da pretplata zvanično nije ukinuta i da je po Zakonu o radio-difuziji obavezna, građani su ostali u nedoumici da li je treba plaćati. Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da pitanje plaćanja RTV pretplate po Uredbi nije jasno definisano, ali da nema nadležnost da pozove potrošače na neposlušnost.

– Građanima ne mogu kazati da ne plaćaju RTV pretplatu. Lično, RTV pretplatu ne plaćam jer nisam sklopio nikakav ugovor s RTV-om. Ukoliko je zakonska obaveza da se javni servis plaća, onda je taj servis morao sa mnom da sklopi ugovor – kaže za „Dnevnik” Papović.

– U analizi spornih računa za struju i gas, koju radi Radna grupa, a koja bi trebalo da bude završena do 20. februara, našlo se i pitanje RTV pretplate. Zahtevaćemo konkretne odgovore na pitanja na koji način se plaća pretplata preko računa za struju. Takođe, po Uredbi, javni servisi će biti finansirani prema nekom procentu, a ostalo je nejasno prema kojem procentu će biti raspoređen novac.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije je prošle godine pokrenula pitanje plaćanja RTV pretplate, nakon čega je rečeno da će ona biti ukinuta, što, po rečima našeg sagovornika, nije urađeno.
– Rekli su da će RTV pretplata biti ukinuta, a nakon toga su se ućutali jer nisu našli modus kako to da urade. Moj savet potrošačima je da, kada dobiju račun za struju, ako ne žele da plate RTV pretplatu, to ne urade, ali na sopstvenu odgovornost. Ja ću zaštititi svakog građanina koji, kada dobije račun za struju, plati samo struju – kaže Papović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi