Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Odgovor novinaru “Klajne cajtunga”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 01. 2014.

Autor: Dragan Vukotić Izvor: Politika

Odgovor novinaru “Klajne cajtunga”

Reagujući na moj tekst „Neodoljiva privlačnost nove istine” od 15. 1. 2014. o tretmanu uzroka Prvog svetskog rata u germanofonim medijima, novinar austrijskog „Klajne cajtunga” me optužuje za krive navode i pogrešnu interpretaciju njegovog članka.

Kristijan Veršic mi zamera što mu prebacujem pogrešno navođenje prezimena direktora Arhiva Srbije i tvrdi da je u štampanom izdanju njegovih novina ispravno navedeno prezime Miroslava Perišića.

Austrijski kolega svakako zna da se u Beogradu „Klajne cajtung” čita isključivo u internet-izdanju, jer je nemoguće na trafici kupiti štampano izdanje lista iz Graca. Dok pišem odgovor Veršicu, na sajtu „Klajne cajtunga” ime direktora arhiva i dalje je pogrešno: umesto Perišić piše Perić.

Rekao bih da Veršic ispoljava sličnu tendencioznost u pismu „Politici” kao i u tekstu u „Klajne cajtungu”. Primera radi, tvrdi da mu nije poznat nijedan austrijski istoričar koji bi negirao da je Austrija nakon ubistva Franca Ferdinanda htela da povede rat protiv Srbije. Naravno da to niko ne bi mogao da negira, ni kad bi hteo, ali poenta je u tome da postoji sijaset dokaza da je austrijska želja za ratom postojala i mnogo pre Sarajevskog atentata, a ne samo posle.

Iako tobož kritikuje Kristofera Klarka zbog povezivanja Prvog svetskog rata sa Srebrenicom, Veršic čini isto što i Klark tako što sa Prvim svetskim ratom i srpskom ulogom u njemu povezuje Slobodana Miloševića i Ivicu Dačića. Pa se još izruguje što je Miloševiću „uspelo“ da ga 1999. bombarduju bivši saveznici iz dva svetska rata! Kakav vešt manevar Kristijana Veršica: zemlja koja je postala žrtva nepravednog i nelegalnog NATO bombardovanja postaje jedini krivac zbog toga što su druge zemlje, ovog puta zajedno sa Nemačkom, ušle u nezakonitu ratnu avanturu za koju nisu imale dozvolu Ujedinjenih nacija. 

Zar Kristofer Klark i Kristijan Veršic ne rade jedno te isto, pokušavaju da delegitimizuju Srbiju iz 1914. zajedno sa ovom iz 2014? Zar gospodin Veršic zaista očekuje da javnost u Srbiji to prihvati bez roptanja?

Dragan Vukotić, novinar „Politike”

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi