Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prpa prepoznala ubicu Ćuruvije na fotografiji!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 01. 2014.

Izvor: Naše novine

Prpa prepoznala ubicu Ćuruvije na fotografiji!

Branka Prpa, nevenčana supruga ubijenog novinara Slavka Ćuruvije i jedini svedok ovog svirepog zločina, na jednoj od fotografija koje su joj predočene tokom istrage prepoznala je osobu koja bi mogla da bude ubica, kaže za Naše novine nekadašnji zamenik načelnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije Dragan Karleuša, koji je učestvovao u istrazi ovog zločina.

- Tokom istrage Branki Prpi su predočene slike dvadesetak osoba za koje smo sumnjali da bi, prema opisu posla u DB-u, mogle da budu egzekutori. Ona je za jednog od njih rekla da bi to mogao da bude ubica - kaže Karleuša.

Policija ispitala DB-ovca

On objašnjava i da iz tog razloga nije urađen foto-robot prema opisu koji je policiji posle ubistva dala Branka Prpa. Na pitanje da li je ispitana i procesuirana osoba za koju je Prpa rekla da bi mogao da bude ubica, on kaže sledeće:

- Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije obradila je sve iskaze i uradila sve što je bilo potrebno kako bi ovaj zločin bio rasvetljen.

Toliko mogu da kažem o tome - poručio je Karleuša.

S druge strane, Branka Prpa kaže da je ona prvi put, iako direktni svedok i očevidac ovog zločina, pozvana da svedoči tek nakon punih 19 meseci.

Misterija „foto-robota“

- Od 2000. do 2007. godine pogledala sam na hiljade fotografija. To što tvrdi gospodin Karleuša je poluinformacija koja je u suštini dezinformacija - objašnjava Prpa i dodaje da ona dalje neće da učestvuje u spekulacijama.

- Jedino što želim je da ovaj slučaj konačno bude rešen, a krivci kažnjeni - zaključuje Prpa.

Inače, tokom istrage koja je sprovedena 2000. godine objavljen je jedan foto-robot osumnjičenog u ovom zločinu. Dugo se nagađalo ko bi to mogao da bude i na osnovu čijeg iskaza je napravljen taj portret koji, prema Prpinom svedočenju, nije urađen na osnovu opisa koji je ona dala policiji.

Dragan Karleuša za Naše novine razrešava i ovu enigmu:

- Taj foto-robot je urađen na osnovu opisa jednog očevica čije ime ovom prilikom naravno ne smem da otkrivam. On je potvrdio prisustvo izvesne osobe na mestu zločina i to pre i za vreme kada se Ćuruvijijino ubistvo desilo, a koja je posle ubistva nestala. To nam je bilo dovoljno da posumnjamo da je reč o nekome ko je u ovaj zločin i umešan - objašnjava Karleuša i dodaje da je zbog toga urađen foto-robot ove osobe, koji je prema rečima očevica čiji opis je korišćen prilikom izrade, urađen odlično.

Branka Prpa je kasnije posvedočila da joj se čovek čije je lice bilo na jednom od foto-robota kasnije javio iz Finske, gde se odselio, demantujući da je na bilo koji način umešan u ubistvo njenog supruga.

Da podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal je u u pretkrivičnom postupku kao neposrednog izvršioca ubistva označilo Miroslava Mikija Kuraka, koji je u vreme zločina bio pripadnik specijalne službe obezbeđenja DB-a, ali jedini očevidac ovog zločina Branka Prpa tvrdi da on ne liči na čoveka koga je ona videla kada se nagnuo nad Ćuruvijom da ga „overi“. Prpa, međutim, tvrdi da je postojao i drugi atentator na mestu ubistva, koji je nju oborio na zemlju s leđa, udarcem tupim predmetom po glavi.

Robot

Foto-robot koji je 2001. objavljen urađen je na osnovu opisa jednog očevica čije ime ne smem da otkrivam. Ta osoba je bila na mestu zločina pre i za vreme ubistva.

Tadić: Počeli smo istragu, ali nije moglo da se završi bez svedoka

Počasni predsednik DS-a Boris Tadić rekao je povodom hapšenja osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije da je sveobuhvatna istraga o tome počela 2007. godine za vreme Vlade u kojoj je bio i DS, ali da nije mogla da bude završena bez svedoka i dokaza.

Sada oni koji su učestvovali u politici koja je dovela do tog ubistva i koja je sprečavala razrešenje tog zločina optužuju vlast Demokratske stranke da je gušila istragu, ocenio je Tadić u izjavi Tanjugu.

On je naglasio da takve vrste optužbi predstavljaju poseban problem jer se na jedan prljav politički način prebacuje teret koje su devedesete godine ostavile našem društvu na vreme kada je Demokratska stranka bila na vlasti.

Dodao je da su devedesetih godina na vlasti bile stranke koje su sada u Vladi te da se „sa metastazama njihove pogubne politike iz devedesetih godina borimo i danas“.

Mašić: Marković nije dao dokaze

Dušan Mašić, advokat Radeta Markovića, nekadašnjeg šefa DB-a, osumnjičenog kao nalogodavac ubistva novinara Slavka Ćuruvije, koji služi kaznu od 40 godina zatvora zbog pokušaja atentata na lidera SPO-a Vuka Draškovića i ubistva četiri člana ove stranke na Ibarskoj magistrali, za Naše novine kaže da njegov klijent nikada nije nudio nikakve dosijee državnim organima u zamenu za oslobađanje ili smanjenje kazne.

- To je priča koja je puštena u javnost kao pokušaj pritiska na mog klijenta - kaže Mašić.

On dodaje da je malo iznenađujuće da tužilaštvo kao glavnog svedoka u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije imenuje Milorada Ulemeka, koji sa ovim zločinom nema nikakve veze i potvrđuje da su članovi Komisije za rasvetljavanje ubistva novinara bili na razgovoru kod Markovića.

- Oni su posetili mog klijenta. Razgovarali su sa njim, ali im on nije ništa rekao niti im je obelodanio bilo kakve dokaze koji imaju veze sa ovim slučaje - kaže Mašić.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi