Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Legija spremao likvidaciju Ratka Romića i Miroslava Kuraka po nalogu sa vrha
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 01. 2014.

Autor: B. Vukčević, B. Rastić Izvor: Naše novine

Legija spremao likvidaciju Ratka Romića i Miroslava Kuraka po nalogu sa vrha

Dan nakon otkrića da će Milorad Ulemek Legija, koji služi kaznu od 40 godina zatvora zbog atentata na premijera Đinđića, biti glavni svedok u razotkrivanju nalogodavaca i počinioca ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ključno pitanje na koje srpska javnost traži odgovor jeste kako je bivši komandant JSO povezan sa ovim gnusnim zločinom.

Na osnovu informacija do kojih su došle Naše novine, Ulemek je nekoliko meseci nakon ubistva vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ Slavka Ćuruvije dobio naređenje da prati osumnjičene za izvršenje ovog zločina Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Ubistvo naručeno „odozgo“

- U Službi se nakon ubistva Ćuruvije pričalo da je Legiji poverena uloga da prati aktere ubistva, a Rade Marković je pre izvesnog vremena državi ponudio dosijea koja ovo dokazuju - kaže izvor Naših iz obaveštajnih krugova.

On pretpostavlja da je Marković želeo da dokaže političku pozadinu ovog zločina i skine odgovornost sa DB-a, koja usred vanrednog stanja i NATO bombardovanja nije mogla na svoju ruku da donese odluku o ubistvu novinara.

- Navodno je Marković u zamenu za ove dosijee i pomoć u razotkrivanju ubica Slavka Ćuruvije tražio pomilovanje ili skraćenje zatvorske kazne, ali se država izgleda nije nagodila sa njim već je u celu priču uvučen i Legija, ističe naš sagovornik.

Tužilaštvo trenutno pokušava da utvrdi da li su i na koji način Mirjana Marković i njen suprug Slobodan Milošević upleteni u ovaj zločin i da otkrije političku pozadinu ovog ubistva. Opravdano se sumnja da je šef DB-a Rade Marković naređenje da organizuje ubistvo Ćuruvije dobio iz tadašnjeg državnog vrha.

Bagzi prvi povezao Legiju sa zločinom

Inače, povezanost Legije sa ubistvom Ćuruvije prvi je obelodanio svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi 2007. na suđenju pripadnicima „zemunskog klana“. On je tada rekao da mu je pokojni vođa „zemunaca“ Dušan Spasojević kazao da je Ulemek planirao da ubije Ratka Romića i Miroslava Mikija Kuraka, ali da mu nisu poznati Ulemekovi motivi.

Milenković je izjavio i da su „zemunci“, upravo na zahtev Ulemeka, motrili na Romića i Kuraka, kao i da su za to bila zadužena braća Simović. On je rekao da se od toga odustalo kada ih je Romić primetio prilikom praćenja i stupio u kontakt sa Legijom i Spasojevićem.

Advokat Božo Prelević, koji je kao ministar unutrašnjih poslova pokrenuo istragu o ubistvu Slavka Ćuruvije, za Naše kaže da je jedina novina u podacima koji su izneti u vezi sa najnovijom istragom ovog zločina pojavljivanje Milorada Ulemeka Legije kao svedoka.

- Sve ostale podatke prikupila je komisija na čelu sa Ljubom Milanovićem koju sam formirao, od toga da je DB organizovao i izvršio ubistvo, do ova četiri imena koja se i danas pominju - kaže Prelević. On objašnjava da tada optužnica nije mogla da bude podignuta jer nije bilo svedoka koji bi to i potvrdili.

- Zbog toga sam i predlagao da se Radetu Markoviću ponudi status svedoka saradnika. Smatrao sam da je mnogo važnije da se razotkrije umešanost politike u likvidacije tokom devedesetih i razreši 40 ubistava nego da Marković bude u zatvoru. Međutim, moj predlog je odbijen - objašnjava Prelević.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi