Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Jedni jure glasače, a drugi gledaoce!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 12. 2013.

Autor: Mina Mitrović Izvor: Naše novine

Jedni jure glasače, a drugi gledaoce!

TV račun bez krčmara! Srbija će u najskorije vreme dobiti najmanje tri nove televizije, iako odlično upućeni u stanje na medijskom nebu sumnjaju da takva investicija može da se isplati u doba krize, koja još uvek iz temelja potresa Srbiju.

 

Bilo kako bilo, uskoro ćemo, uz postojeće TV kanale, gledati i programe TV Nova, K3 (Kanal 3) i regionalne televizije N1. Međutim, osim osnovnih informacija, kreatori ovih projekata detalje i planove sa kojima će napasti srpsko medijsko nebo uglavnom čuvaju pod velom tajne.

Naše novine uspele su da saznaju planove Nove televizije, iz koje poručuju da „pucaju“ na najviše ciljeve, a to je osvajanje liderske pozicije na televizijskom tržištu.

Nova hoće mesto broj 1

- Naš strateški plan podrazumeva ulazak kroz kablovski sistem u iščekivanju odluke Republičke radiodifuzne agencije za raspodelu nacionalne frekvencije. Adut naše televizije je raznovrstan program pravljen po najvišim produkcionim standardima, vrhunski kvalitet slike i činjenica da smo prepoznali da su gledaoci spremni za nešto novo, bolje i drugačije. Oslonac u startu će nam biti serijski program, pre svega nova sezona turske serije „Sulejman Veličanstveni“, kao i nove epizode domaće sapunice „Budva na pjenu od mora“ - objasnili su u TV Nova.

Naše još saznaju da je u pitanju investicija od 18 miliona evra koja će otvoriti 450 radnih mesta. Vlasnik 100 odsto kapitala je Nova.rs medija holding iz Beograda, a većinski vlasnik holdinga sa 85,1 odsto udela je holandska kompanija „BD medija invest“. Vlasnik ove firme je kompanija iz Holandije „Nju Amsterdam sititrast“, u kojoj 99 odsto vlasništva ima Bernd Matijas Ditel, a jedan odsto Ulf Malte Iversen iz Nemačke. Manjinski udeo u Nova.rs medija imaju vlasnik beogradskog „Vižn tima“ Dragan Đurković sa 7,9 odsto, dok sedam odsto ima „GMG medija grupa“ u vlasništvu Nemca Urliha Broka.

U drugim TV kućama koje uskoro kreću sa emitovanjem bili su kudikamo misteriozniji. Ali prema informacijama do kojih su došle Naše novine, K3 bi trebalo, barem prema imenima koja su uključena u projekat, da bude naslednik Trećeg kanala, koji je ukinut 2006. godine i zamenjen televizijom Avala.

Ćosić sa B92 na N1

S druge strane, iza regionalnog Kanala N1 stoji bivši dopisnik Si-En-En za Srbiju Brent Sedler, a glavni urednik će biti doskorašnji novinar B92 Jugoslav Ćosić. Kanal počinje sa radom početkom 2014. i emitovaće celodnevni informativni program na području Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine putem kablovskih operatera.

Uprkos pompeznim najavama, stručnjaci za medije ne veruju u veliki uspeh novih televizija i pitaju se da li iza svega stoji namera izvesnih političkih partija da posredstvom tih televizija ostvare uticaj pred najavljene vanredne izbore na proleće.

- Mnogima TV biznis izgleda vrlo privlačno, a naročito kada krenu da se procenjuju reklamni budžeti, koji su, skoro uvek, daleko veći od realnih. Prema procenama agencije za procenu gledanosti AGB, ukupna vrednost novca koji dođe do medija jeste oko 70 do 80 miliona evra i to sa tendencijom pada, što je veoma malo - objašnjava Danijela Popović Jurić iz agencije za tržišne komunikacije „Komunis“, i dodaje da je sigurno da će doći do propasti nekih TV stanica.

Za nacionalnu TV 20 miliona evra!

Dobro obavešten izvor Naših, urednik jedne od televizija u osnivanju, tvrdi da je za pravljenje nacionalne televizije potreban veliki novac, koji u Srbiji malo ko ima.

- Za osnivanje nacionalne televizije treba da se uloži 20 miliona evra, a jasno je ko u Srbiji ima taj novac. Pojedini osnivači imaju ideju da televiziju podignu na visok nivo, a zatim da je prodaju za mnogo veći novac. Osim stranaka, interes od novih televizija ima i nekoliko marketinških agencija, koje bi mogle da ostvare dobru zaradu. Još jedan razlog za osnivanje novih televizija jesu i vanredni izbori - objašnjava urednik jedne od novih televizija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi