Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Telekritika: Desetine novinara povređeno u Ukrajini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 12. 2013.

Izvor: Beta

Telekritika: Desetine novinara povređeno u Ukrajini

Desetine novinara koji izveštavaju sa protesta u Ukrajini povređeno je tokom vikenda u akciji koju je izvela ukrajinska policija kako bi rasterala ljude okupljene na protestima u Kijevu, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Organizacija Telekritika, koja se bavi pravima medija i novinara, sastavila je listu sa imenima 43 reportera, fotografa i snimatelja od kojih su većina povređeni tokom sukoba policije sa demonstrantima u nedelju, prenosi agencija.

Među povređenima je nagrađivani ukrajinski novinar Denis Danko koji je, u izjavi koju prenosi lokalni list na engleskom Kajiv Post (Kyiv Post), naveo da je zadobio desetine udaraca od policajaca.

"Svaki policajac koji je prošao pored mene udario me je pendrekom. Udaren sam ukupno 30 puta. Udarali su me po glavi, grudima, rukama", rekao je Danko.

Na fotografiji koja je objavljena u javnosti vidi se kako fotografu agencije Rojters (Reuters) Glebu Garaniču teče krv iz povrede na glavi. Po izveštaju Rojtersa, jedan od snimatelja te agencije je "tučen rukama" i uništena mu je kamera.

Prema podacima ukrajinskih vlasti, u jučerašnjim sukobima kod sedišta vlade povređeno je stotinu policajaca. Gradske vlasti objavile su da je pomoć ukazana više desetinama ljudi, a da je 14 njih smešteno u bolnice.

Ukrajinska opozicija pozvala je svoje pripadnike da se danas okupe oko zgrade vlade, pošto je juče u znak protesta zbog odluke vlade da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, na ulice Kijeva izašlo par stotina hiljada ljudi.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je danas zbog višednevnog nasilja policije nad novinarima u Ukrajini.

U saopštenju NUNS je naveo da apeluje na vladu Ukrajine da preduzme sve mere kako bi se novinarima omogućilo da neometano i bezbedno izveštavaju o građanskim protestima, u skladu sa međunarodnim konvencijama o medijskim slobodama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi