Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pet i po decenija Televizije Beograd
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 11. 2013.

Izvor: RTS

Pet i po decenija Televizije Beograd

Televizija Beograd je na današnji dan, pre tačno 55 godina, počela emitovanje programa prema šemi Jugoslovenske radio-televizije.

Naizmenično, program se emitovao iz Televizije Beograd i Televizije Zagreb, sa odloženim emitovanjem iz TV Ljubljane i filmskim prilozima koji su stizali iz Skoplja, Sarajeva i Titograda.

Svi programi emitovani su uživo. U tim uslovima trebalo je iz dana u dan stvarati program svih žanrova koji je uvek predstavljao nov početak.

Emitovanje programa je najpre počelo sa Beogradskog sajma 23. avgusta 1958. godine, da bi posle tehničkog usaglašavanja, emitovanje programa počelo na današnji dan pre pet i po decenija.

Dnevni program je počinjao i završavao se telopom "Eksperimentalni TV program", sve dok se nisu stekli tehnički uslovi (dovoljan broj predajnika i repetitora), pa je telop sklonjen sa ekrana 15. maja 1966.

Avalski toranj, izgrađen 1965. godine postao je televizijski predajnik i simbol prestonice, RTS se uskoro uselio u novu zgradu u Aberdarevoj ulici, a sedamdesetih godina počelo je emitovanje i Drugog programa.

U istoriji RTS ostaće zabeleženo da je prenos sahrane Josipa Broza Tita 1980. godine bio podvig za televiziju tog doba, a slika pada režima Nikolaja Čaušeskog u Rumuniji 1989. godine u svet je otišla upravo preko Beograda.

Od pre osam godina Televizija Beograd kao sastavni deo RTS-a deo je Medijskog javnog servis, a u skladu sa savremenim tokovima pre pet godina počelo je emitovanje i Digitalnog programa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi