Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mijatović: Uskladiti zakone o medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 11. 2013.

Izvor: Tanjug, RTV

Mijatović: Uskladiti zakone o medijima

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je, predstavljajući redovni godišnji izveštaj pred Stalnim savetom te organizacije, da zakoni o javnom informisanju, javnim servisima i elektronskim medijima u Srbiji treba da budu u skladu s međunarodnim standardima i preporukama OEBS-a.

Mijatovićeva je, u delu izveštaja o Srbiji, podsetila da je tokom posete Beogradu, od 6. do 8. novembra, razgovarala s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i ministrom kulture Ivanom Tasovcem o primeni medijske strategije i hitnom usvajanju ključnih medijskih zakona.

Glavne teme sastanka su, prema njenim rečima, bili zakoni o javnom informisanju, javnim servisima i elektronskim medijima i preporuka da oni budu usklađeni s međunarodnim standardima i preporukama OEBS-a.

"Pozdravljam podršku vlade (Srbije) i uspostavljanje nacionalne Komisije za istragu ubistava novinara, uz napomenu da zločini nad novinarima ne smeju proći nekažnjeno. Nadam se da će napori Komisije doprineti uspešnom krivičnom gonjenju počinilaca tih zločina", navela je Mijatovićeva u izveštaju.

Ona je podsetila i da njena kancelarija podržava javnu informativnu kampanju, koju je organizovala Komisija s ciljem da se okonča praksa nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Mijatovićeva je, predstavljajući globalni izveštaj, ocenila da se novinarstvo tokom poslednjih 15 godina menjalo, ali da su pretnje slobodi medija ostale iste.

Povodom 15. godišnjice kancelarije OEBS-a za slobodu medija, Mijatovićeva je istakla da se medijske slobode u zemljama članicama OEBS-a ne poštuju u potpunosti i da previše članica odbija da veruje u postojanje problema u pogledu slobode medija na sopstvenoj teritoriji, kao i da se ljudi još šalju u zatvore zbog napisane ili izgovorene reči.

Mijatovićeva je naglasila da je bezbednost novinara jedan od ključnih uslova za slobodu medija i zatražila od članica OEBS-a da učine više na zaštiti i sigurnosti novinara, podsetivši da je od juna više od 100 medijskih radnika provelo neko vreme u zatvoru.

"Svedoci smo previše napada, pretnji, prebijanja, pa čak i ubistava novinara. Pozivam države članice OEBS-a da okončaju krivično gonjenje i progon slobodnih medija. Vreme je da se okonča zlokoban krug nasilja i prvi korak bi trebalo da bude iskorenjivanje nekažnjivosti širom regiona OEBS-a", rekla je Mijatovićeva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi