Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pak: Dijaspora ključna za popravak imidža Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 10. 2013.

Izvor: Tanjug

Pak: Dijaspora ključna za popravak imidža Srbije

Savetnica za medije predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković izjavila je danas da je dijaspora ključna za popravak imidža Srbije i da država želi da unapredi odnose s dijasporom.

Ona je na konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionu kazala da Srbija računa na dijasporu kada je reč o promeni imidža naše zemlje, dodajući da je političko rukovodstvo devedesetih bilo uvereno da će se istina o tadašnjim dešavanjijma "sama od sebe probiti do međunarodne javnosti".

"Gotovo svi domaći mediji bili su okrenuti unutrašnjim zbivanjima i izveštavanjem o događajima u zemlji. Organizovano plasiranje informacija u svet je bilo zanemarljivo i zavisilo gotovo isključivo od dijaspore, koja se snalazila kako je znala i umela", kazala je Pak.

Prema njenim rečima, Srbi često imaju loše mišljenje o svom narodu, a često drugi o nama imaju lepše mišljenje.

Komunikacija države i dijaspore, prema njenim rečima, ključna je za uspostavljanje međusobnog poverenja.

Ona se osvrnula i na obeležavanje godišnjice Prvog svetskog rata, ističući da pojedinci pokušavaju da revidiraju istoriju.

"Sledeće godine nas čeka nova bitka za istinu povodom početkla Prvog svetskog rata", rekla je Pak.

Prvi svetski rat, prema njenim rečima, udario je temelje modernom ratovanju, ali i propagandi kao efikasanom načinu ostvarivanja interesa.

"Svetu treba da kažemo istinu, da smo svesni toga da smo drugima izazvali patnju i bol, da naše rane zaceljujemo u tišini, da se one ponovo otvaraju, jer postoji tendencija da se istina pretvori u laž, da se pravda pretvori nepravdu", poručila je Pak.

Direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković poručila je da slika Srbije u svetu još nije najbolja.

Draškovićeva se osvnula i na obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata i naglasila da treba odgovoriti jasno onima koji žele da promene istoriju i način na koji je počeo rat.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Dragan Momčilović rekao je da Srbija ima veliku dijasporu i da bi joj trebalo pomoći.

On je kazao da za dijasporu treba obezbediti da u zemlji u kojoj žive imaju ista prava koja imaju i manjine u Srbiji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi