Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Spreman za polemiku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 10. 2013.

Autor: Bojan Cvejić Izvor: Danas

Spreman za polemiku

Prethodnu sedmicu obeležila je prepiska u medijima generalnog direktora RTS Aleksandra Tijanića i ministra kulture Ivana Tasovca.

Najpre je Tijanić uputio otvoreno pismo u kojem upozorava da je novi pomoćnik ministra za medije Saša Mirković u sukobu interesa, na šta je u internom pismu, koje je Danas prvi objavio, Tasovac rekao da direktora javnog servisa neće udostojiti odgovora apelujući da njihova komunikacija treba da se odvija institucionalno, a ne preko medija. A Tijanić je na to odgovorio pismom „Megalomanski sa antenama“. Da li će se njihova prepiska nastaviti, videćemo narednih dana. Sve zavisi od raspoloženja Tasovca, s obzirom da smo navikli da Tijanić uvek i na sve ima spreman odgovor.

Tijanić u julu sledeće godine navršava tačno deset godina na čelu RTS-a, kada se završava njegov drugi mandat i nakon čega više neće moći da konkuriše za to mesto. „Moj karakter koji voli borbu je pobedio moju inteligenciju“, rekao je Tijanić nakon što je drugi put izabran za direktora javnog servisa, dodajući da mu je inteligencija govorila da je to bio najbolji trenutak da ode sa RTS-a. Iako je izjavljivao da novom direktoru neće biti lako, jer narednih godina „ta fotelja biće električna stolica“, Tijanić se ipak u poslednjem trenutku prijavio da sedi na njoj do 2014. „Grđi posao od direktora javnog servisa ne znam da li postoji u Srbiji“, rekao je on.

Aleksandar Tijanić rođen je 1949. u Đakovici, gde je završio osnovnu školu, dok je gimnaziju pohađao u Prištini. Studirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde je stigao do treće godine. Kako se navodi na sajtu RTS-a, kao najtalentovaniji student pozvan je u NIN, gde započinje profesionalnu karijeru. Radio je kao glavni i odgovorni urednik časopisa Intervju i Sportskog žurnala. Osnivač je i dnevnog lista Građanin, koji je izlazio nekoliko meseci, a potom je bio i direktor televizije Politika i tvorac BK televizije.

Tijanić je bio ministar za informisanje u Vladi Mirka Marjanovića i savetnik Vojislava Koštunice kao predsednika SRJ. Na čelo RTS došao je 2004. Voli da sluša muziku šezdesetih, džez, novi talas, kao i stare kosovske pesme, dok u kafani zna da naruči pesme poput „Čudna jada od Mostara grada“ i „Harmoniko moja“. Kada je reč o knjigama, izjavio je da voli dela Hane Arent i Selindžera. Oženjen je i otac dvoje dece.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi